Ny sidaElbranschen slopar lärlingsåret
ALMEDALEN. På bred front satsar elteknikbranschen sedan 2014 på att integrera det tidigare lärlingsåret i den befintliga gymnasieutbildningen. Det betyder att en elev på elteknikprogrammet kan erhålla sitt yrkesbevis redan efter avslutade gymnasiestudier. Det så kallade ETG-konceptet har nu delvis utvärderats av professor Jonas Olofsson.
Den här möjligheten finns för närvarande på 26 ETG-certifierade skolor runt om i landet (ETG = Elteknikbranschens gymnasium, reds anm). Bakom ETG-konceptet står både bransch- och arbetsgivarorganisationen EIO och den fackliga motparten SEF.
Jonas Andersson, vd hos ETG, menar att konsekvenserna blir att eleverna kommer snabbare ut i anställning, att de är färdigutbildade på kortare tid och att de har en högre kvalitet.
På uppdrag av EIO/ETG pågår en utvärdering av ETG-konceptet på Malmö högskola. Under ett seminarium i Almedalen presenterade professor Jonas Olofsson och doktoranden Martin Kvist siffror som visar att 85 procent av ett urval elever från ETG-utbildningar som examinerades 2014 hade anställning. 72 procent av dessa var tillsvidareanställda medan övriga var visstidsanställda.
– ETG-konceptet betyder en snabbare väg ut i arbetslivet och möjlighet till en högre ingångslön, sa Jonas Olofsson i samband med presentationen.
Men utvärderingen är inte klar. Hittills har man genomfört en enkätundersökning hos eleverna. Nästa steg är att utvärdera arbetsgivarnas erfarenheter, bland annat när det gäller elevernas kvalitet. Man ska också jämföra anställningsbarheten hos ETG-eleverna med elever som gått det traditionella elteknikprogrammet som innehåller ett lärlingsår.
Läs mer om ETG-konceptet och vad ett stort elinstallationsföretag har för erfarenheter i nummer 8/2015 av VVS-Forum som utkommer den 29 augusti.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen