Logga in

Nordens mest attraktiva arbetsgivare

Publicerad
21 maj 2015, 14:08

Teknikkonsultföretaget Ramböll placeras högst upp när nordiska ingenjörsstudenter listar sina drömarbetsgivare. Det visar en undersökning från Universum som nyligen gjorts bland 38 500 universitets- och högskolestudenter från Sverige, Norge, Danmark och Finland.

För femte året i rad placeras Ramböll bland studenternas mest eftertraktade arbetsgivare, enligt Universums undersökning, som bygger på intervjuer med 38 519 studenter vid 108 uniersitet och högskolor i Norden.

Ramböll verkar inom bland annat byggnader, transport, miljö, vatten och energi och har totalt 12 300 medarbetare i 35 länder.

– Det är väldigt roligt att nästa generations samhällsbyggare ser upp till Ramböll som företag och gärna skulle vilja jobba här. Det är ett väldigt gott betyg och vi är stolta över att år efter år rankas så högt, säger Monica Bergqvist, HR-direktör på Ramböll, i ett pressmeddelande.

På andra plats bland de nordiska attraktiva arbetsgivarna kommer Microsoft och på tredje plats Siemens. Övriga teknikkonsultföretag placerar sig på femte plats (Sweco), tionde plats (Cowi), 16:e plats (ÅF), 31:a plats (Grontmij) och 44:e plats (Pöyry). Det enda VVS-företag som finns med på listan är Caverion på 48:e plats. Värt att notera är också att byggföretagen är populära. Skanska ligger på 7:e plats tätt följt av NCC på 8:e plats. Peab placerar sig längre ner på listan, på 23:e plats.

Det här är de tio mest attraktiva arbetsgivarna för ingenjörsstudenter i Norden:

  1. Ramböll
  2. Microsoft
  3. Siemens
  4. ABB
  5. Sweco
  6. McKinsey & Company
  7. Skanska
  8. NCC
  9. The Boston Consulting Group (BCG)
  10. Cowi

Rekommenderade artiklar

”Det är galet att branschen består av 99 procent män”

”Det skriks efter fler sprinklermontörer än fotbollsproffs”

Har sökt 500 lärlingsplatser utan resultat

Branschen skriker efter VVS-montörer, men Lamin Cham, 25 år, får ingen lärlingsplats. Han valde att utbilda sig till VVS-montör, eftersom han visste att yrket är ett av de största bristyrkena i landet. – Jag trodde att det skulle bli lätt att få jobb, men jag får inte ens en lärlingsplats, säger Lamin Cham.

Stöd till snabbspår för nyanlända

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har i dag fått regeringens uppdrag att under 2015 besluta om bidrag till kollektivavtalsslutande organisationer för särskilda insatser för att påskynda nyanländas etablering på arbetsmarknaden. Bidrag får uppgå till högst 5 miljoner kronor. – Jag är glad att arbetsmarknadens parter ställer sin kompetens till förfogande för att kunna skräddarsy snabba vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, i ett pressmeddelande.

”Myter om ROT-avdrag”

ROT-avdraget har blivit för dyrt, menar regeringen. Därför ska ROT-avdraget sänkas från 50 till 30 procent. Allt enligt vice finansminister Per Bolund (MP) som i dag presenterade regeringens kommande skatteförslag tillsammans med finansminister Magdalena Andersson (S). Vissa av förslagen kommer redan nu i vårbudgeten.

Nya direktiv: Branschlärlingar utreds

Försöksverksamhet med branschlärlingar och yrkescollege som drivs av branscher och kommuner ihop i samverkansmodeller. Det är några av de nya direktiv som gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) nu ger utredaren om yrkesutbildning, Amelie von Zweigbergk. De gamla direktiven från alliansregeringen skrotas.

Många företag missar anställdas innovationer

Över hälften av landets företag följer inte upp de anställdas innovationer. Var sjätte ingenjör har en idé som skulle kunna leda till en kommersiell produkt eller skapa nya jobb, men den följs oftast inte upp, enligt en ny rapport från Sveriges ingenjörer som tidningen Arbetsliv refererar till.

“Det är tuffare i vården än i VVS-branschen”

TV-serie fick Jill att välja VVS

”Det ska bli lättare att hitta lärlingsplatser”