Logga in

Miljonsatsning på solånga

Publicerad
12 maj 2015, 09:21

Energimyndigheten satsar 1,3 miljoner kronor på solfångare som producerar ånga. En forskningsanläggning ska byggas i Härnösand av Absolicon, Hemab och Alfa Laval. Målet är en pilotanläggning som visar hur stora industrier i framtiden kan ersätta olja med solenergi.

– Stora koldioxidutsläpp sker när industrin eldar olja för att generera ånga som används i produktionen av kläder, mat och annat vi konsumerar. Projektet innebär en vidareutveckling av vårt solfångarkoncept så att de med solens hjälp kan generera ånga som ersätter olja inom industrin, säger Joakim Byström, vd för Absolicon, i ett pressmeddelande.

Pilotanläggningen med den nya tekniken byggs av Absolicon i Härnösands Energipark, i samarbete med Alfa Laval och det kommunägda energibolaget Härnösand Energi och Miljö (Hemab). Solfångarna kopplas till fjärrvärmenätet men anläggningens främsta syfte är demonstration och forskning. Projektets mål är att ta fram en ny generation solfångare som ska kunna massproduceras och installeras till låg kostnad.

– Projektet är verkligen en vinn-vinn-situation. Absolicon får en chans att pröva den nya tekniken skarpt och Härnösandsborna får ytterligare en del av sin uppvärmning direkt från solen via vår fjärrvärme, säger Ingemar Fozelius, vd för Hemab.

Härnösands Energipark invigdes 2011 och är en mötesplats för utbildning och forskning där olika företag tillsammans med Hemab kan prova ny energiteknik och koppla sig till elnät och fjärrvärmenät.

Läs mer om solenergi i Härnösand i VVS-Forums temanummer Solenergi (mars 2015) eller teckna prenumeration här och läs tidningen i vårt digitala arkiv.

Rekommenderade artiklar

Bråda dagar för ny innemiljöforskning

EU-projekt vill sätta stopp för slöseriet med spillvärme

40 miljoner kronor för energieffektivt byggande

Nu öppnar den fjärde utlysningen inom forskningsprogrammet E2B2 med ett stöd på sammanlagt 40 miljoner kronor. Projekten som ansöker ska ha fokus på energieffektivt byggande och boende och ansökan ska skickas in senast den 3 november i år.

22 miljoner till forskning om energieffektivt byggande

Nu är det klart vilka projekt som får medel i forskningsprogrammet E2B2:s femte utlysning. 16 projekt som ska bidra till energieffektiviseringen och energisystemets omställning får sammanlagt nära 22 miljoner kronor i finansiering.

Spjutspetshus invigdes i Göteborg

I närvaro av ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson (S) invigdes i dag i Göteborg ett experimenthus för framtidens boende. I huset bor och lever studenter och gästforskare samtidigt som forskning pågår dygnet runt.

”Bergvärme med solceller effektivast”

En kombination av bergvärmepump och solcellssystem är det mest effektiva alternativet för solenergi. Det visar en ny studie av Richard Thygesen, forskare vid Mälardalens högskola (MDH), enligt ett pressmeddelande.

Konvertering från fjärrvärme till värmepump utreds

För något drygt år sedan konverterade Akademiska Hus värme- och kylförsörjningen till Kungliga tekniska högskolans campusområde från fjärrvärme/fjärrkyla till värmepump. Nu ska forskare vid KTH ta reda på konsekvenserna med bytet, såväl ekonomiskt som klimatmässigt, uppger forskningsprogrammet E2B2 i ett nyhetsbrev.

Ny testanläggning för kombinationer av värmekällor

Tillverkare och installatörer i energibranschen kan nu få tillgång till flera konkreta hjälpmedel för att underlätta utnyttjandet av ny miljöanpassad energiteknik. Det är resultatet av det samarbetsprojekt mellan Linnéuniversitetet och miljöteknikföretag i Kalmar, det så kallade Flexifuelprojektet. Bland annat har Euronom AB, som utvecklar och säljer kombinationer av solvärmeanläggningar och värmepumpar, medverkat i projektet.

Därför måste du sjunga i den här duschen

Phubbar du också på rasten?