Logga in

Goda bakterier

Publicerad
9 apr 2015, 14:54

Det är inte bara elaka legionellabakterier som trivs i våra vattenledningar. Nu har forskare vid Lunds universitet upptäckt att enorma mängder ”goda bakterier”, som också trivs i biofilmen, till stor del tycks rena vårt dricksvatten.

Ett glas rent dricksvatten innehåller en miljon bakterier. Det är som det ska vara, men däremot är kunskapen om bakterierna nästan obefintlig. Men nu kan läget vara på väg att förändras, skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Bakterier och mikrober växer i huvudsak till sig på insidan av våra vattenledningar vilket syns i form av en tunn, kladdig beläggning, en så kallad biofilm. Alla ytor från råvattenintag till blandare är täckta av biofilmen.

Nya resultat av forskarna i teknisk mikrobiologi och teknisk vattenresurslära vid Lunds universitet visar att artrikedomen av bakterier i vattenrören är enorm och att bakterierna tycks spela en större och mer positiv roll än vad man tidigare trott. Bland annat anar forskarna att en stor del av vattenreningen sker i ledningsrören och inte enbart i vattenverken.

Till följd av den här kunskapen bedömer forskarna i Lund att kan man i framtiden kanske styra råvattnets kvalitet så att de gynnsamma bakterierna kan rena ännu effektivare än i dag. Rubbningar i biofilmen kan också varna för om något inte står rätt till.

– Ett tidigare helt okänt ekosystem har uppenbarat sig för oss. Tidigare gick det knappt att se några bakterier alls och nu kan vi plötsligt se åttiotusen bakterier per milliliter dricksvatten. Från att ha gått i mörker med en ficklampa befinner vi oss i ett upplyst rum, säger forskarassistent Catherine Paul i pressmeddelandet.

Exempelvis har de konstaterat att en bakterie, sphingomonas, förekommer när vattenkvaliteten är god. 

– Den här bakterien är känd för att äta icke önskvärt organiskt material och till och med giftiga kemikalier och plaster. Den tål också klor.

– Den allra största förtjänsten med detta nyöppnade kunskapsfält är att vi så småningom kanske kan styra sammansättningen av råvattnet i våra vattenverk så att tillväxten av de ”goda” bakterierna gynnas på bekostnad av de oönskade mikroorganismerna. Ungefär som att rätt mat ger bättre tarmflora, tillägger Catherine Paul.

Tillsammans med professorerna Peter Rådström (projektledare), Kenneth M Persson och doktoranden Katharina Lührig har hon nyligen publicerat resultaten i Microbes and Environments.

Läs mer om forskningsresultaten här.