Logga in

Fuktforskare undersöker bostäder i Kiruna

Publicerad
26 feb 2015, 10:05

Forskare från Lunds tekniska högskola (LTH) finns på plats i Kiruna sedan en tid för att undersöka fukt- och mögelskador i miljonprogramshus. Bakgrunden är stadsomvandlingen och den flytt av Kiruna som påbörjats med anledning av gruvbolaget LKAB:s utvidgade malmbrytning.

För forskarna på LTH, som är knutna till Nationellt Renoveringscentrum, är de nu tömda husen i kvarteret Ullspiran rena drömmen. Här får man fri tillgång till ett fastighetsbestånd som är byggt i början av 1960-talet. Erfarenheterna och kunskaperna från de undersökningar man gör här hoppas man kunna vidarebefordra till bygg- och installationsbranscherna inför kommande miljonprogramsrenoveringar runt om i landet.

– Eftersom miljonprogramshusen i mångt och mycket är väldigt lika i hela landet kan våra resultat vara till nytta när liknande bostäder i Sveriges miljonprogram ska renoveras, säger forskaren och doktoranden Dan Jönsson.

Läs hela reportaget om den pågående fukt- och renoveringsforskningen i Kiruna i nästa nummer av VVS-Forum (nr 2/2015), som kommer ut 27 februari eller teckna en prenumeration här

Rekommenderade artiklar

Ett kunskapslyft behövs vid renoveringar

ALMEDALEN. För två år sen etablerades ett nationellt renoveringscentrum (RC) i samarbete med Lunds tekniska högskola där goda och dåliga exempel om renovering av bebyggelse ska samlas. En hemsida, renoveringsinfo.se, har för detta ändamål skapats hos Svensk Byggtjänst."Kunskap kommer att behövas när över en miljon lägenheter i flerbostadshus i Sverige ska renoveras", sa Andres Muld, ordförande för RC, på ett seminarium den 30 juni.

Energiministern öppnar för Renoveringscentrum i Lund

Det nya informationscentret för energieffektivisering, som föreslagits i den nationella strategin för energieffektiviserande renoveringar, kan hamna hos Nationellt Renoveringscentrum i Lunds tekniska högskola (LTH).– Vi har ingen plan på att går vidare med en parallell struktur som skulle konkurrera eller ersätta fungerande initiativ som redan finns, säger energiminister Anna-Karin Hatt (C) i en längre intervju med VVS-Forum.

Så förebyggs skador vid relining

Den som arbetar med relining utsätts för farliga kemikalier. Arbetet innebär stor risk för hudallergi, eksem och astma eftersom många av kemikalierna är starkt allergiframkallande. Nu ger Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM) vid Stockholms läns landsting och Institutet för miljömedicin ut ett faktablad om hur arbetet kan utföras på ett säkrare sätt.

Nationell renoveringsportal ska sprida kunskap

Nationellt Renoveringscentrum och Svensk Byggtjänst har inlett ett utvecklinssamarbete som ska leda till nya informations- och kunskapstjänster för effektivare renoveringsprocess. Tjänsterna kommer främst att vara webbaserade och blir tillgängliga vid årsskiftet 2014/2015, uppger parterna i ett gemensamt pressmeddelande.

Nationellt Renoveringscentrum får webbportal

Svensk Byggtjänst och Nationellt Renoveringscentrum för Bebyggelse har nu undertecknat ett samarbetsavtal. Nya informations- och kunskapstjänster ska bli tillgängliga via en webbportal i början av 2015.

Svenskarnas fyra vanligaste frågor om badrum

Värmepumpsprofilens vädjan: ”Skänk en timlön – eller en halv”

Kvinna drog egna rör till extrakök i hyresrätt – ledde till fuktskador för över 300 000

För prenumeranter

Vad är skillnaden mellan att lägga duk på betonglager och träbjälklag?

Egenkontroller: ”Ibland bara en ’check’ på att saker sitter på plats – inte att det är rätt gjort”