Gifter i dricksvatten ska kartläggas
– Det ska inte vara lämnat till slumpen att hitta kända farliga ämnen i våra vattenresurser. Regeringen ger nu i uppdrag till flera myndigheter att intensifiera arbetet med att upptäcka och begränsa spridningen av högfluorerade ämnen i miljön, skriver klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag.
”Få miljöproblem tar sig in i våra hem, kryper bokstavligt under skinnet på oss på samma sätt som farliga kemikalier. De kan finnas i våra barns kläder, i den väldoftande tvålen och i värsta fall till och med i vanligt kranvatten”, skriver miljöministern och pekar på att flera kommuner har uppmätt förhöjda halter av svårnedbrytbara högfluorerade ämnen (PFAS) i sina vattentäkter.
Orsaken är bland annat användning av brandskum på såväl allmänna som militära flygplatser. Högfluorerade ämnen kan också förekomma i produkter som impregnerad textil, rengöringsmedel och skidvalla.
Högfluorerade ämnen kan påverka sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret.
Regeringen ger nu i uppdrag till flera myndigheter, däribland Kemikalieinspektionen som ska skapa ett nationellt åtgärdsprogram och Statens geotekniska institut (SGI) som under 2015 ska ta fram preliminära riktvärden.
Åsa Romson håller fram Storbritannien som gått före övriga EU-länder och infört restriktioner för användning av miljögiftigt brandskum. För att få använda brandskum i Storbritannien krävs det att andra släckmetoder, exempelvis vatten, är otillräckliga i den aktuella situationen. Detta har lett till en drastisk minskning av användningen av miljögiftigt brandskum i landet.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen