Logga in

Gifter i dricksvatten ska kartläggas

Publicerad
15 jan 2015, 09:49

– Det ska inte vara lämnat till slumpen att hitta kända farliga ämnen i våra vattenresurser. Regeringen ger nu i uppdrag till flera myndigheter att intensifiera arbetet med att upptäcka och begränsa spridningen av högfluorerade ämnen i miljön, skriver klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag.

”Få miljöproblem tar sig in i våra hem, kryper bokstavligt under skinnet på oss på samma sätt som farliga kemikalier. De kan finnas i våra barns kläder, i den väldoftande tvålen och i värsta fall till och med i vanligt kranvatten”, skriver miljöministern och pekar på att flera kommuner har uppmätt förhöjda halter av svårnedbrytbara högfluorerade ämnen (PFAS) i sina vattentäkter.

Orsaken är bland annat användning av brandskum på såväl allmänna som militära flygplatser. Högfluorerade ämnen kan också förekomma i produkter som impregnerad textil, rengöringsmedel och skidvalla.

Högfluorerade ämnen kan påverka sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret.

Regeringen ger nu i uppdrag till flera myndigheter, däribland Kemikalieinspektionen som ska skapa ett nationellt åtgärdsprogram och Statens geotekniska institut (SGI) som under 2015 ska ta fram preliminära riktvärden.

Åsa Romson håller fram Storbritannien som gått före övriga EU-länder och infört restriktioner för användning av miljögiftigt brandskum. För att få använda brandskum i Storbritannien krävs det att andra släckmetoder, exempelvis vatten, är otillräckliga i den aktuella situationen. Detta har lett till en drastisk minskning av användningen av miljögiftigt brandskum i landet.

Rekommenderade artiklar

Svagt intresse för att åtgärda läckande enskilda avlopp

Annons

Välkommen till Installatörernas dag 2025 – branschens mötesplats

Är du medlem i Installatörsföretagen? Då får du inte missa Installatörernas dag 2025 – en inspirerande mötesplats där branschens framtid står i fokus. I […]

Krav på vedspisar tas bort – ”segern är vår”

Vedspisarna utreds – igen

Så fungerar nya bonus-malus-systemet

126 år innan avloppet är renat

Slopat bygglov för solceller och solfångare

Skarp kritik mot nytt investeringsstöd

Boverket har skickat ut förslag till regler för de nya investeringsstöden till energisnålt bostadsbyggande på ilremiss. Remissvaren ska vara inlämnade senast i dag, tisdag. – Stödet med den högre ersättningen kommer kraftigt att gynna värmepumpar, säger Lotta Bångens, vd på Energieffektiviseringsföretagen (EEF), som är en av remissinstanserna.

Tolv minireningsverk i VVS-Forums marknadsöversikt

Stärkt övervakning av farliga kemikalier

BUDGET 2017. För att få bort farliga kemikalier satsar regeringen totalt 375 miljoner kronor i den kommande höstbudgeten, som presenteras i sin helhet den 20 september. – Satsningarna bidrar ytterligare till att minska riskerna med kemikalier i vår vardag, säger miljöminister Karolina Skog (MP), i ett pressmeddelande.

Stopplagen föreslås ses över

Stopplagen, som förbjuder kommuner att ställa hårdare krav på exempelvis byggnaders energianvändning, ska ses över. Det föreslår Miljömålsberedningens slutbetänkande som överlämnades i går till miljöminister Karolina Skog (MP).