Logga in

Förnybar energi mål för Energi-kommissionen

Publicerad
29 dec 2014, 10:19

En Energikommission med representanter från alla riksdagspartier startar i februari 2015 enligt decemberöverenskommelsen.
– Utgångspunkten för Energikommissionen är att Sverige ska ha 100 procent förnybar energi, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) till VVS-Forum.

I den kortfattade decemberöverenskommelsen skriver man så här om Energikommissionen, som statsminister Stefan Löfven (S) nämnde redan i regeringsförklaringen:

”Långsiktighet inom energiområdet är eftersträvansvärt. Med start i februari kommer alla partier som slutit denna överenskommelse att delta i en Energikommission.”

– Energieffektivisering är en av de frågor som den nya Energikommissionen ska titta på. Diskussionen i Sverige handlar ofta om produktionen av el, men vi måste också titta närmare på användningen av el. För att komma längre måste Energikommissionen undersöka frågan, sa energiminister Ibrahim Baylan (S) till VVS-Forum i en intervju i senaste numret av VVS-Forum (12/2015)

När det gäller omställningen till förnybar energi sa energiministern till VVS-Forum i samma intervju att målet för Sverige är 100 procent förnybar energi och att detta även ska vara utgångspunkten för Energikommissionen.

Decemberöverenskommelsen innebär följande:

  • Den statsministerkandidat som samlar stöd från den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram.
  • En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget.
  • Utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga.
  • Överenskommelsen pekar ut tre politiska områden för samarbete: försvars- och säkerhetspolitik, pensionssystemet samt energiområdet.

Rekommenderade artiklar

Gröna miljarder till renovering av flerbostadshus

Slopat bygglov för solceller och solfångare

Energiministern sparkar på EU-kommissionen

Energiminister Ibrahim Baylan (S) efterlyser mer fart på ekodesignarbetet inom EU. I ett vasst formulerat brev till EU-kommissionen uttrycker han sin oro över att arbetet har avstannat.

Stopplagen föreslås ses över

Stopplagen, som förbjuder kommuner att ställa hårdare krav på exempelvis byggnaders energianvändning, ska ses över. Det föreslår Miljömålsberedningens slutbetänkande som överlämnades i går till miljöminister Karolina Skog (MP).

Tilläggsbudget – nödutgång för ROT-avdrag

De omdiskuterade frågorna om beskattning av större solcellsanläggningar och om sänkning av ROT-avdraget finns med i regeringens budget, som riksdagen ska ta ställning till i december. Förslagen på att lyfta ur ROT-avdraget ur budgeten, tror inte energiministern på. – Men en regering kan göra tilläggsbudgetar för att möta plötsliga händelser, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) i en intervju med VVS-Forum.

Hon ska utreda klimatanpassning av byggnader

Eva Eriksson, tidigare landshövding i Värmlands län och vice ordförande för Folkpartiet, ska leda utredningen om hur bebyggd miljö och markanvändning kan anpassas till ett förändrat klimat. Hon ska bland annat se över om nuvarande lagstiftning behöver ändras för att tydliggöra ansvar och finansiering av klimatanpassningen. 

Miljardsatsning på solenergi

Skarp kritik mot Boverkets förslag för NNE-hus

En överväldigande majoritet, 22 av 28 branschnära remissinstanser, är kritiska mot Boverkets rapport om en svensk tillämpning av energikrav för nära-nollenergihus (NNE-byggnader). Det visar VVS-Forums kartläggning av remissvaren till Miljö- och energidepartementet.

Toppforskare ska visa vägen mot grönt samhälle

Regeringen har tillsatt ett vetenskapligt råd för hållbar utveckling. Toppforskarna i rådet ska hjälpa ministrarna att ställa om till ett grönt hållbart samhälle. 

Installationer avgörande för NNE-hus