Logga in

EU-domstolen bötfäller Sverige

Publicerad
4 dec 2014, 14:01

EU-domstolen beslutade 4 december att Sverige ska betala drygt 18 miljoner kronor i böter. Sverige har inte sett till att kraven i IPPC-direktivet om industriell miljöfarlig verksamhet tillämpats fullt ut. Till dess att Sverige lever upp till kraven är Sverige även skyldigt att betala ett vite om nästan 40.000 kronor per dag, meddelar Miljödepartementet.

EU-domstolen fastställde redan 2012 att Sverige inte levde upp till direktivets krav. I dag lever Sverige upp till direktivets krav för alla utom en av de totalt drygt 1.000 industrianläggningar i landet som omfattas av direktivet.

Sverige kommer inom kort att helt leva upp till direktivet, uppger regeringen.

 – EU-domstolens dom var väntad. Den tidigare regeringen har misskött svensk miljöpolitik. Miljökraven på de miljöfarliga anläggningarna har inte uppfyllts och för detta har Sverige nu straffats med böter och vite från EU. Jag förutsätter att allianspartierna har tagit höjd för denna utgift i sitt budgetförslag, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson, i ett pressmeddelande.

 Regeringen ska studera domen närmare för att se hur domstolen har resonerat, meddelar Miljödepartementet.

Rekommenderade artiklar

Tilläggsbudget – nödutgång för ROT-avdrag

De omdiskuterade frågorna om beskattning av större solcellsanläggningar och om sänkning av ROT-avdraget finns med i regeringens budget, som riksdagen ska ta ställning till i december. Förslagen på att lyfta ur ROT-avdraget ur budgeten, tror inte energiministern på. – Men en regering kan göra tilläggsbudgetar för att möta plötsliga händelser, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) i en intervju med VVS-Forum.

Miljardsatsning på solenergi

Skarp kritik mot Boverkets förslag för NNE-hus

En överväldigande majoritet, 22 av 28 branschnära remissinstanser, är kritiska mot Boverkets rapport om en svensk tillämpning av energikrav för nära-nollenergihus (NNE-byggnader). Det visar VVS-Forums kartläggning av remissvaren till Miljö- och energidepartementet.

Installationer avgörande för NNE-hus

”EU har fel om IMD”

EU-kommissionen krav på Sverige att införa individuell mätning och debitering av värme och varmvatten är felaktigt. Det menar Fastighetsägarna, organisation för de privata fastighetsägarna, i ett pressmeddelande.

Ny energimärkning gynnar solvärme

”Fortsätt utgå från köpt energi”

Värmepumpbranschen reagerar mot den debattartikel som publicerades 23 februari i Dagens Nyheter. I en replik framhålls att geoenergi och användning av värmepumpar ligger helt i linje med gällande EU-direktiv och är en viktig del i att uppfylla klimatmålen.

”Sverige bra rustat för energiomställning”

Sverige har mycket bättre förutsättningar för ”Energiewende” än Tyskland. Det menar konsulten Nina Björstrand i en ny debattskrift om vad Sverige kan lära av den tyska energiomställningen som diskuterades på tankesmedjan Fores kontor i Stockholm i dag.

Första steget mot hållbara städer

Sverige kräver 50 procents minskning av CO2

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) träffar i dag EU-kommissionen och Europaparlamentet för att driva på EU:s klimatambitioner. Sverige kräver att målet om utsläppsminskningar av koldioxid skärps från 40 till 50 procent, enligt ett pressmeddelande från Miljö- och energidepartementet.