Elmotortest belyser beställarens kompetens
Det är viktigt att välja rätt elmotorer för driften och beställarkompetensen är central. Det menar Energimyndighetens Testlab som gjort det första svenska testet i sitt slag av elmotorer och frekvensomriktare.
Testet visar på att det finns stora besparingspotentialer och att det är viktigt att utföra en noggrann analys ur ett systemperspektiv, menar Energimyndigheten.
– Bland annat är det viktigt att se över vilken typ av arbetsförhållanden som elmotorn ska arbeta i. Den som beställer elmotorerna behöver också ha en helhetsbild över processen så att man köper in rätt lösning, säger Stefan Nording som är ansvarig för testet på Energimyndighetens Testlab, i ett pressmeddelande.
I Energimyndighetens test ingick både elmotorer och frekvensomriktare. Motorerna hade en effekt på 15 kilowatt och valdes ut efter verkningsgrad, från klass IE0, IE2, IE3 och IE4. Två av elmotorerna är av nyare teknik, en så kallad synkron reluktansmotor och en så kallad permanent magnetmotor.
Effektivare elmotorer i EU kan tillsammans spara 135 terawattimmar, vilket motsvarar mer än hela Sveriges årliga elanvändning. Från 1 januari 2015 omfattas nya elmotorer i storlekarna 7,5 till 375 kilowatt av ekodesignkrav och måste klara kraven för effektivitetsklass IE3 eller vara IE2-motorer försedda med frekvensomriktare.
Nya krav diskuteras för 2018 som innebär en utökning till både större och mindre elmotorer och även till enfas-motorer. Då kommer även frekvensomriktare att omfattas av kraven.
– Ekodesignkraven och motsvarande styrmedel i övriga världen har bidragit starkt till att skynda på utvecklingen av allt effektivare elmotorer. Internationella tävlingar som SEAD Motor Awards ger dessutom ytterligare incitament till fortsatt produktutveckling, säger Anders Hallberg på Energimyndigheten, i pressmeddelandet.
Läs mer om testet hos Energimyndigheten.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen