Hyresgästinflytande vid energieffektiv renovering
Miljardsatsningen på klimatsmart renovering av miljonprogrammet innebär också att hyresgästernas inflytande stärks och att de boende inte ska behöva ta hela kostnaden i form av chockhöjda hyror. En utredning om hur hyresgästernas inflytande ska kunna garanteras vid energieffektiva renoveringar av miljonprogrammet ska tillsättas. Det berättar den nya bostads- och stadsutvecklingsministern Mehmet Kaplan (MP) för VVS-Forum.
– Det är oerhört viktigt att bostadsföretagen kan göra bra renoveringar, utan att lägga över all kostnad på hyresgästerna, säger Mehmet Kaplan, som själv bor i ett miljonprogramshus i Stockholmsförorten Akalla.
Mehmet Kaplans tal på Sweden Green Building Councils konferens om hållbart byggande på Stockholm Waterfront var den nya bostads- och stadsutvecklingsministerns första offentliga framträdande i ett större sammanhang sen den rödgröna regeringen bildades i början på oktober.
Om det var någon som trodde att Mehmet Kaplan skulle riva upp alliansregeringens stopplag mot de kommunala särkraven så visade det sig vara fel. Nya bostadsministern är uppenbarligen en försiktig general som söker samförstånd över blockgränsen.
– Som Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, under föregående mandatperiod, var det min uppgift att hitta breda lösningar med de andra riksdagspartierna. Det här handlar om en ”gummibandsprinicip” för städer som Stockholm, Malmö och Göteborg, sa bostads- och stadsutvecklingsministern och tillade att han månar om små och medelstora företag i byggbranschen.
På Twitter tolkades det som att stopplagen kommer att bestå.
Hans partikollega, kommunalrådet Karolina Skog (MP) i Malmö, har kämpat hårt för att Malmö ska få behålla sina tuffa energikrav, men verkar nu inte få så stor draghjälp av Mehmet Kaplan.
– Man ska ha en bra grund att stå på när man gör ändringar i en befintlig lagstiftning. Jag har stor respekt för min föregångare Stefan Attefalls (KD) arbete. Kommunikationen oss emellan är god, både han och förra energi- och IT-ministern Anna-Karin Hatt (C) har gratulerat mig, sa Mehmet Kaplan.
– Byggbranschen är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar stadsutveckling. Jag kommer att koppla ihop bostadsfrågan med stadsutveckling, som är en del av lösningen på flera centrala samhällsutmaningar. Alla invånare ska ha möjlighet att känna sig delaktiga i stadsutvecklingen.
Mehmet Kaplan pratade också om investeringsstödet till en energieffektiv renovering av miljonprogrammet, en satsning som presenterades i budgeten. Energimyndigheten och Boverket utreder hur det nya stödet ska se ut.
Enligt Boverkets indikatorer, som kom nyligen, kommer byggandet av 30 500 nya lägenheter påbörjas under 2015. Regeringens mål är att 250 000 lägenheter ska byggas till 2020.
Mehmed Kaplan återkom fler gånger till den sociala dimensionen i stadsutveckling där samhällsbyggandet bland annat ska bidra till ökad jämställdhet. Kvinnor ska känna sig trygga i sina bostadsområden. Byggregler ska skydda människor och miljö. Bostads- och stadsutvecklingsministern framhöll också att arbetsmiljön i skolan ska förbättras.
Mehmet Kaplan beskrev hur fenomenet ”not in my backyard” lätt poppar upp så fort ett byggprojekt startar någonstans. Folk vill gärna att de byggs bostäder, men inte i deras närhet.
– Jag vill ha qimby, quality in my backyard, sa den nya bostads- och stadsutvecklingsministern och log för första gången under sitt anförande.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen