Ekodesignkrav banar vägen för FTX
De nya ekodesignkraven för ventilation i bostäder och lokaler innebär en skjuts framåt för från- och tilluftsventilation med återvinning (FTX). I praktiken kommer FTX vara det enda ventilationssystem som finns på marknaden för nyproducerade flerbostadshus från och med den första januari 2016.
– Det är en kraftig signal till byggbranschen att det är så här man ska ventilera. Men kravet på huset är fortfarande helt och hållet en fråga om Boverkets byggregler (BBR), säger Erik Österlund, teknik- och miljöchef på Svensk Ventilation.
Ekodesignkrav för ventilationsaggregat samt energimärkningskrav för mindre ventilationsaggregat är redan antagna och förväntas snart publiceras i EU-organet Official Journal och därmed träda i kraft.
På Energimyndighetens frukostmöte med ventilationsbranschen nyligen framkom det att det i praktiken blir omöjligt för en byggherre att välja FT-aggregat vid byggandet av ett flerbostadshus från 2016. Samma sak gäller för ombyggnad av flerbostadshus där ventilationssystemet byts ut.
– Våra medlemmar tycker att ekodesignkraven är rimliga. Deras produkter kommer att klara kraven. Men om du som byggare vill ha en balanserad ventilation utan värmeåtervinning (FT) får du bygga aggregatet själv efter 2016. Ett sådant aggregat kommer inte att finnas att köpa på marknaden, konstaterar Erik Österlund.
Ekodesignkraven tillsammans med energimärkningen förväntas bidra till besparingar på hela 417 TWh primärenergi årligen inom EU, framför allt på grund av minskad rumsuppvärmning.
Kraven omfattar alla ventilationsaggregat och ventilationsfläktar med en effekt större än 30 W per luftström. Luftflöden under 250 m3/h räknas som ”residential” (för bostäder) och kräver därmed även energimärkning. Tillverkare kan välja att deklarera något större aggregat, upp till 1 000 m3/h som residential och därmed godkänna och energimärka dem enligt reglerna för de mindre aggregaten.
Undantagna från ekodesign- och energimärkningskraven är ventilationsaggregat med en effekt under 30 watt (omfattas dock av informationskravet), aggregat för reservdrift och extrema miljöer samt aggregat som huvudsakligen användas till uppvärmning eller kyla.
Ekodesignkraven införs i två steg, från den första januari 2016 och därefter den första januari 2018. En översyn planeras till 2017 då man bland annat kommer att utvärdera behov av eventuella krav på lågenergifilter i systemen. År 2020 kommer kraven för bland annat internt läckage att ses över.
Beräkningen av energieffektivitet i ekodesignförordningen grundas bland annat på Internal Specific Fan Power (SFPint), en systembaserad metod som tar hänsyn till fläktens tillförda effekt per luftflöde. Något som Sverige genom bland andra branschorganisationen Svensk Ventilation stridit hårt för.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen