Myndigheten för Yrkeshögskolan uppmärksammad i Almedalen
YH-Myndigheten har varit hårt kritiserad från många håll under flera år. YH-utbildningarna är attraktiva och leder nästan alltid till jobb direkt efter avslutad utbildning. Men medlen är begränsade och varje år leder det till missnöje bland dem som får avslag. VVS- och Kylbranschen har varit hårt drabbade, vilket VVS-Forum skrivit om i en rad artiklar. Men Thomas Persson,ny generaldirektör för myndigheten, ser med tillförsikt framåt.
– Det här är en utmaning, sa han till VVS-Forum, innan han ledde ett seminarium den 2 juli, benämnt ”vilka behov har det anställande arbetslivet”.
På ett seminarium med Yrkeshögskolan i Malmö den 1 juli riktade Claes Magnusson, rektor för skolan, skarp kritik på det sätt Myndigheten för Yrkeshögskolan behandlar de ansökningar som kommer in.
– Jag har aldrig träffat på en så tjurig myndighet. Vi har ansökt om 15 utbildningar och fått avslag på samtliga trots att vi har 400 företag bakom oss. Det finns ingen flexibilitet i deras syn på vilka utbildningar som behövs utan de rider bara på paragraferna, sa han uppgivet.
I Svensk Ventilations trailer hölls också ett seminarium den 1 juli med företrädare för Myndigheten för Yrkeshögskolan, politiker och representanter från Handelskammaren i Mälardalen. Här fokuserades på hur man ska kunna nå energimålen 2020 med den brist på kompetens som finns i dag.
Sandra Rosén, driftledare på Fortum, representerade Återväxten som är ett nätverk för olika branscher och företag med fokus på energi, som arbetar för en bättre återväxt.
– Återväxten grundades 2005 för redan då fanns det en kompetensbrist. Det har tyvärr inte blivit bättre, det finns för få utbildningsplatser, många går i pension och många ansökningar till YH-myndigheten får avslag. Samtidigt blir det mer fokus på energi- och miljöfrågorna och rekryteringsbehovet ökar i rask takt. Energimålen 2020 hotas på grund av denna kompetensbrist, sa hon.
Panelen bestod av Björn Scheele, Myndigheten på Yrkeshögskolan, Lena Nyquist, Handelskammaren i Mälardalen, Erik Schneller (FP), politiskt sakkunnig på Utbildningsdepartementet och Anita Aspegren, avdelningschef på Energimyndigheten.
– Yrkeshögskolan är en framgångssaga, men vi håller på med en stor intern övergripande utredning för att se över behovet, om det går att lätta på behörigheten till Yrkeshögskolan, om det går att justera antalet utbildningsomgångar, det finns saker som kan bli bättre, sa Erik Schneller. Han tillade att platserna på Yrkeshögskolan har ökat med 10.000 sen starten 2005. Men att alla också är överens om att det måste ske en ytterligare ökning och ökade anslag till den här verksamheten.
– Jag tycker också att det finns ett behov av vidareutbildning när man redan är yrkesverksam. Vi har gjort en studie kring renovering och sett att det finns cirka 100.000 yrkesverksamma personer som behöver vidareutbilda sig eftersom det kommer nya krav som kräver andra sätt att jobba. Det är en stor utmaning men också en stor möjlighet för den enskilde personen, sa Anita Aspegren.
– Myndigheten har kommit till stånd för att möta arbetslivets behov. Men flexibiliteten kunde vara bättre och det får vi arbeta med, sa Björn Scheele.
Politikerna Roger Haddat, FP, Betty Malmberg, M, Caroline Helmerson-Olsson, S, som samtliga sitter i utbildningsutskottet, avvaktar den utredning som Erik Schneller berättade om ovan och som ska komma i oktober.
– Då får vi ett bättre underlag för framtiden för att diskutera kontinuitet, olika sätt att jobba, distansutbildning, uppdragsutbildning med mera, sa Betty Malmberg.
Men vad händer efter valet den 14 september? Om det blir ett regeringsskifte?
De lovade samtliga att oavsett vem som kommer i regeringsställning så ska de intentioner som finns i utredningen tas tillvara.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen