Stor skillnad på ackumulatortankars värmelagring
Ackumulatortankars förmåga att lagra värme skiljer sig kraftigt. Tanken med högst stilleståndsförluster, Ecozenith C530 (tillverkare CTC), förlorade 77 procent mer värme än den med lägst, Therm 600 (SolTech), som också är den enda som klarar de kommande EU-kraven. Det visar Energimyndighetens test.
Hösten 2015 kommer EU:s ekodesignkrav, med krav på högsta tillåtna stilleståndsförlust och energimärkning, på ackumulatortankar.
Inför de kommande EU-kraven har Energimyndigheten testat fem ackumulatortankar med en volym på 500–600 liter för uppvärmning och varmvatten, där man mätt effektivitet och tomgångsförluster.
Ju lägre förluster desto bättre behåller ackumulatorn värmen.
Ackumulatortanken med högst stilleståndsförluster förlorade 77 procent mer värme än den med lägst förluster. Myndigheten menar nu att tillverkarna behöver minska förlusterna för att klara kommande ekodesignkrav och energimärkning.
Tankarna kan anslutas till solvärme, värmepump och/eller pelletspanna. Ackumulatortankarna kan även producera varmt vatten till kranar och duschar då de har en inbyggd varmvattenslinga eller förrådsberedare. Alla tankar har också en elpatron.
– Testet är det första i sitt slag där vi använt den nya internationella provningsmetoden som är föreslaget för kommande EU-krav. Det är viktigt med en bra internationell provningsmetod för att underlätta produktutvecklingen, säger Martijn Jansen, ansvarig för testet på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.
Enligt det aktuella testet är det bara SolTechs Therm 600 som klarar ekodesignkravet på stilleståndsförluster och energimärkningskravet på energiklass C eller bättre.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen