Svensk kritik mot EU-krav på blandare
Energimyndigheten riktar skarp kritik mot förstudien till ekodesignkrav och energimärkning för tappvatten- och duschblandare som nyligen presenterats av EU-kommissionens forskningscentrum JCR. – Förstudien måste omprövas. Nu tar man bara hänsyn till blandarnas flöden och främjar därmed inte en effektiv användning av energi och vatten, säger Carlos Lopes på Energimyndigheten.
Blandare för tappvatten och duschar har högsta prioritet inom EU som ekodesign- och energimärkningsprodukt på grund av den stora sparpotentialen för både energi och vatten.
Men det förslag som nyligen kom från EU-kommissionens forskningscentrum JCR (Joint Research Center) får tummen ner av den svenska Energimyndigheten.
I ett ovanligt fränt skrivet brev till JCR kritiserar Energimyndigheten det aktuella förslaget och menar att det till och med kan fläcka ner ekodesignarbetets goda rykte.
Det myndigheten är mest kritisk mot är att ingen hänsyn tas till funktionen och att produkter skulle kunna förbjudas på marknaden enbart på grund av flödet.
”Förslaget äventyrar det nuvarande goda förtroendet för ekodesign och energimärkning från konsumenter och andra intressenter. Det främjar inte en effektiv energianvändning utan begränsar i stället funktionen”, skriver Energimyndigheten i brevet till JCR.
Vidare pekar myndigheten på att förslaget inte stimulerar innovation för att utveckla energi- och vatteneffektiva produkter. Energimyndigheten anser att förslaget måste omprövas och föreslår följande:
- Att en effektivitetsindikator utformas där energi- och vattenanvändning utgör basen för energimärkning och ekodesign. Indikatorn skulle stimulera utvecklingen av produkter med effektivare energi- och vattenanvändning.
- Att EU-kommissionen tar fram en standard liknande den befintliga svenska frivilliga standarden, vilket är en förutsättning för den föreslagna indikatorn.
Det finns i dag två svenska standarder: SS-82 00 00 (tappvattenblandare) och SS-82 00 01 (duschblandare), som används i den svenska frivilliga märkningen.
Energimyndigheten är övertygad om att de utgör en stabil grund för utvecklingen av en europeisk harmoniserad standard.
Hittills har 176 olika blandare från sju olika tillverkare certifierats för tvättställ och diskbänk, och 25 olika produkter från fem olika tillverkare har certifierats för duschblandare.
En färsk undersökning visar att energieffektiva blandare till handfat och diskbänkar installerade i svenska byggnader i dag sparar cirka 91 GWh per år. Enligt tillverkarna tar energimärkta blandare betydande marknadsandelar.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen