Kritik mot att avloppsförslag dröjer
Aktionsgruppen Små Avlopp tycker att regeringen förhalar Havs- och Vattenmyndighetens (HaV) förslag från i höstas om enskilda avloppsanläggningar. Aktionsgruppens talesperson, Hampe Mobärg, menar att miljödepartementet avvaktar trots att det finns ett färdigt förslag.
I september fick Miljödepartementet förslaget från HaV som ska bidra till att öka utbytestakten av enskilda avlopp med bristande rening. HaV har tidigare konstaterat att cirka hälften av landets 700 000 enskilda avlopp behöver har sådana brister att de måste bytas ut. Av dessa bedöms 130 000 avlopp ha så stora brister att de är direkt olagliga.
I HaV:s förslag från i höstas ligger en modell på ett avgifts- och bidragssystem för enskilda avlopp, men förslaget är inte ”skarpt” utan myndigheten förslår att regeringen tillsätter en avloppsutredning som tittar närmare på hur ett sådant system skulle kunna utformas. HaV föreslår att utredningen även får i uppdrag att titta på möjligheterna att införa en personcertifiering vid installation av enskilda avloppsanläggningar.
Men Aktionsgruppen Små Avlopp vill att regeringen utgår från HaV:s förslag och lägger en proposition innan höstens riksdagsval.
– Förslaget finns och i den sammanställning som vi har gjort av remissvaren är enigheten för ett genomförande stor. Det sänder en tydlig signal om att det är dags för regeringen att ta initiativet, säger Hampe Mobärg i ett pressmeddelande.
HaV:s förslag remissbehandlades under våren och den 11 april hade Miljödepartementet fått in synpunkter från flertalet av de 118 remissinstanserna.
En frän kritiker av HaV:s förslag är Villaägarnas Riksförbund. Under förra årets Almedalsvecka menade Villaägarna att avgiftsförslaget, den så kallade skitskatten, inte stod i rimlig proportion till de utsläpp som de enskilda avloppsanläggningarna orsakar. Även i deras nu aktuella remissvar menar man att det är kommunerna som borde ta ett större ansvar, inte anläggningsägarna. Så här skriver man bland annat:
”Kommuner har i sin samhällsplanering släppt fram bebyggelse utan att i samma utsträckning bygga ut kommunala lösningar gällande vatten och avlopp. Viljan har funnits att medborgarantalet ska öka, utan att ta eget ansvar för följderna. Vid en nybyggnation i områden utan kommunalt VA, finns det krav på tillstånd för ett enskilt avlopp. Om kommunen inte, inför dessa tillstånd, ställer upp krav som är långsiktigt hållbara är det orimligt att i efterhand ställa dessa krav på en enskild fastighetsägare.”
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen