Logga in

Inga tvingande åtgärder i ny energi-kartläggning

Publicerad
22 maj 2014, 10:41

Den 1 juni träder energieffektiviseringsdirektivet (EED) i kraft och då ska alla företag med minst 250 anställda och med en omsättning som överstiger 50 miljoner euro regelbundet börja energikartlägga verksamheten.
– Det finns en hel del frågetecken kvar. Vad gäller för en koncern med dotterbolag i olika länder? Energikartläggningen resulterar tyvärr inte heller i tvingande åtgärder, sa Fredrik von Malmborg, kansliråd på Näringsdepartementet på Energinätverk Sveriges årliga energikonferens.

I skuggan av IMD-debatten, om individuell mätning och debitering av värme, kyla och tappvarmvatten, kommer kravet i EED på energikartläggning i företag.

Vart fjärde år ska företag med minst 250 anställda och en årsomsättning på över 50 miljoner euro energikartlägga verksamheten enligt vissa givna riktlinjer. Kartläggningen omfattar en ingående översyn i företagen och ska innehålla förslag på kostnadseffektiva åtgärder för att spara energi och effektivisera energianvändningen.

I små och medelstora företag blir inte energikartläggningar obligatoriska, men ska främjas genom statligt stöd. Men det finns en möjlighet att slippa göra energikartläggning om företaget är certifierat enligt ett miljölednings- eller energiledningssystem. Tillsynsmyndighet blir Energimyndigheten.

– Det finns en del frågetecken kvar hur energikartläggningen ska gå till rent praktiskt. Ska en global koncern energikartlägga hela företaget eller dela upp den på varje land? Vi har ställt frågan till EU-kommissionen, men ännu inte fått något svar, sa Fredrik von Malmborg.

– EED är delvis ett bra direktiv. Men det saknas krav på åtgärder, däremot ställs det krav på rapportering och analyser, tillade han.

När det gäller IMD utreder Boverket vad som är en kostnadseffektiv och tekniskt möjlig mätning på lägenhetsnivå av värme, kyla och tappvarmvattenanvändning i nyproduktion, ombyggnad och befintlig bebyggelse.

Boverket ska vara färdig med utredningen vad gäller individuell mätning i nyproduktion och ombyggnad till den 1 oktober 2014 och vad gäller befintlig bebyggelse (retroaktiva krav) till den 1 oktober 2015.

Det övergripande syftet med EED är att säkerställa energieffektivitetsmålet på 20 procent till år 2020.

Rekommenderade artiklar

Sågade energikrav gör come-back

”Oacceptabelt att nya bostäder läcker energi”

Ytterligare steg mot nära-noll

Nu har regeringen beslutat om ändring av Plan- och byggförordningen (PBF) så att Sverige ska uppfylla åtaganden kring nära-nollenergibyggnader. Detaljerade krav kommer att tas fram av Boverket under våren 2017.

”Ett vagt besked”

Installatörsföretagens installationsexpert är positiv till regerings beslut kring nära-nollenergibyggnader. Men menar att beslutet är alltför otydligt.

Energieffektivisering med 50 procent till 2030

Är 2030 ska Sverige ha 50 procent effektivare energianvändning jämfört med 2005. Det har regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna kommit överens om. – I somras kom vi överens om tillförsel av el och hur överföringssystemet ska utvecklas. Nu har vi också kommit överens om att sätta ett mål för energianvändningen i Sverige, säger energiminister Ibrahim Baylan (S).

”Stoppa förordningen om energieffektivisering”

Den nya förordningen om energieffektivisering, som träder i kraft den 1 oktober, måste stoppas. Det skriver en branschorganisation i ett brev till näringsminister Mikael Damberg (S). 

Energisparstödet till industrin på väg tillbaka

ALMEDALEN. Det nedlagda PFE-programmet för energibesparingar inom industrin kommer tillbaka, utformat på ett sätt så att det klarar EU:s regelverk. – PFE, kommer tillbaka som en viktig del av energiöverenskommelsen. Det lovade Lise Nordin (MP) i en paneldiskussion om vita certifikat hos Svensk Ventilations trailer i Almedalen.

Fritidshus som används ofta ska energideklareras

Tilläggsbudget – nödutgång för ROT-avdrag

De omdiskuterade frågorna om beskattning av större solcellsanläggningar och om sänkning av ROT-avdraget finns med i regeringens budget, som riksdagen ska ta ställning till i december. Förslagen på att lyfta ur ROT-avdraget ur budgeten, tror inte energiministern på. – Men en regering kan göra tilläggsbudgetar för att möta plötsliga händelser, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) i en intervju med VVS-Forum.

Miljardsatsning på solenergi