Inga tvingande åtgärder i ny energi-kartläggning
Den 1 juni träder energieffektiviseringsdirektivet (EED) i kraft och då ska alla företag med minst 250 anställda och med en omsättning som överstiger 50 miljoner euro regelbundet börja energikartlägga verksamheten.
– Det finns en hel del frågetecken kvar. Vad gäller för en koncern med dotterbolag i olika länder? Energikartläggningen resulterar tyvärr inte heller i tvingande åtgärder, sa Fredrik von Malmborg, kansliråd på Näringsdepartementet på Energinätverk Sveriges årliga energikonferens.
I skuggan av IMD-debatten, om individuell mätning och debitering av värme, kyla och tappvarmvatten, kommer kravet i EED på energikartläggning i företag.
Vart fjärde år ska företag med minst 250 anställda och en årsomsättning på över 50 miljoner euro energikartlägga verksamheten enligt vissa givna riktlinjer. Kartläggningen omfattar en ingående översyn i företagen och ska innehålla förslag på kostnadseffektiva åtgärder för att spara energi och effektivisera energianvändningen.
I små och medelstora företag blir inte energikartläggningar obligatoriska, men ska främjas genom statligt stöd. Men det finns en möjlighet att slippa göra energikartläggning om företaget är certifierat enligt ett miljölednings- eller energiledningssystem. Tillsynsmyndighet blir Energimyndigheten.
– Det finns en del frågetecken kvar hur energikartläggningen ska gå till rent praktiskt. Ska en global koncern energikartlägga hela företaget eller dela upp den på varje land? Vi har ställt frågan till EU-kommissionen, men ännu inte fått något svar, sa Fredrik von Malmborg.
– EED är delvis ett bra direktiv. Men det saknas krav på åtgärder, däremot ställs det krav på rapportering och analyser, tillade han.
När det gäller IMD utreder Boverket vad som är en kostnadseffektiv och tekniskt möjlig mätning på lägenhetsnivå av värme, kyla och tappvarmvattenanvändning i nyproduktion, ombyggnad och befintlig bebyggelse.
Boverket ska vara färdig med utredningen vad gäller individuell mätning i nyproduktion och ombyggnad till den 1 oktober 2014 och vad gäller befintlig bebyggelse (retroaktiva krav) till den 1 oktober 2015.
Det övergripande syftet med EED är att säkerställa energieffektivitetsmålet på 20 procent till år 2020.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen