Grön fond ska stötta sviktande cleantech-bransch
Investeringarna i svenska cleantech-företag har minskat med 80 procent sen finanskrisen. Energiminister Anna-Karin Hatt (C) lovar nu ekonomisk hjälp till de små miljöteknikföretagen genom en statlig grön fond. Det framgick vid energiministerns högnivåmöte med industriledare i samband med Energimyndighetens konferens Energiutblick i Stockholm i dag.
De senaste åren har det varit svårt att hitta svenska aktörer som vill investera i nya miljöteknikföretag.
En grön fond, delvis byggd på EU-pengar, håller nu på att designas av Näringsdepartementet och ska presenteras inom den närmaste tiden.
– Regeringen har nyligen inrättat den här helt nya gröna fonden för riskkapital till ny miljöteknik. Den bygger på idén att hjälpa små och medelstora miljöteknikföretag som utvecklar energieffektiv och klimatvänlig teknik. Vi har en roll att gå in och stötta när marknadens investeringar inte räcker till, sa Anna-Karin Hatt men tillade:
– En del av pengarna kommer från EU:s strukturfonder och då följer det också med ett krav på att offentliga medel måste matchas av privata.
Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma var moderator och började med att ställa frågan till de församlade företagsledarna:
”Hur kan man öka intresset från svenskt kapital att investera i miljöteknik i Sverige?”
– Det är mycket svårt att välja ut bolagen och kapitalbindningstiden är oerhört lång, upp till 20 år. Cleantech-branschen är som gjord att ha en fondlösning, återinför allemansfonderna och satsa på crowdfounding som växer helt otroligt, sa Kristina Fahl, riskkapitalist från Theleon & Partners Styrelsearbete AB.
– Finland och Danmark ligger före oss, men investeringarna i svenska miljöteknikföretag har ändå ökat med 20 procent från 2012–2013 och det är energi som är det största området, sa Magnus Agerström, vd på Cleantech Scandinavia som organiserar riskkapitalföretag.
Den 19–21 maj väntas flera hundra internationella investerare till konferensen European Cleantech Forum i Stockholm för att diskutera framtidens miljöinnovationer.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen