Logga in

Grön fond ska stötta sviktande cleantech-bransch

Publicerad
14 maj 2014, 17:26

Investeringarna i svenska cleantech-företag har minskat med 80 procent sen finanskrisen. Energiminister Anna-Karin Hatt (C) lovar nu ekonomisk hjälp till de små miljöteknikföretagen genom en statlig grön fond. Det framgick vid energiministerns högnivåmöte med industriledare i samband med Energimyndighetens konferens Energiutblick i Stockholm i dag.

De senaste åren har det varit svårt att hitta svenska aktörer som vill investera i nya miljöteknikföretag.

En grön fond, delvis byggd på EU-pengar, håller nu på att designas av Näringsdepartementet och ska presenteras inom den närmaste tiden.

– Regeringen har nyligen inrättat den här helt nya gröna fonden för riskkapital till ny miljöteknik. Den bygger på idén att hjälpa små och medelstora miljöteknikföretag som utvecklar energieffektiv och klimatvänlig teknik. Vi har en roll att gå in och stötta när marknadens investeringar inte räcker till, sa Anna-Karin Hatt men tillade:

– En del av pengarna kommer från EU:s strukturfonder och då följer det också med ett krav på att offentliga medel måste matchas av privata.

Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma var moderator och började med att ställa frågan till de församlade företagsledarna:

”Hur kan man öka intresset från svenskt kapital att investera i miljöteknik i Sverige?”

– Det är mycket svårt att välja ut bolagen och kapitalbindningstiden är oerhört lång, upp till 20 år. Cleantech-branschen är som gjord att ha en fondlösning, återinför allemansfonderna och satsa på crowdfounding som växer helt otroligt, sa Kristina Fahl, riskkapitalist från Theleon & Partners Styrelsearbete AB.

– Finland och Danmark ligger före oss, men investeringarna i svenska miljöteknikföretag har ändå ökat med 20 procent från 2012–2013 och det är energi som är det största området, sa Magnus Agerström, vd på Cleantech Scandinavia som organiserar riskkapitalföretag.

Den 19–21 maj väntas flera hundra internationella investerare till konferensen European Cleantech Forum i Stockholm för att diskutera framtidens miljöinnovationer.

Rekommenderade artiklar

Krav på vedspisar tas bort – ”segern är vår”

Vedspisarna utreds – igen

Så fungerar nya bonus-malus-systemet

Slopat bygglov för solceller och solfångare

Skarp kritik mot nytt investeringsstöd

Boverket har skickat ut förslag till regler för de nya investeringsstöden till energisnålt bostadsbyggande på ilremiss. Remissvaren ska vara inlämnade senast i dag, tisdag. – Stödet med den högre ersättningen kommer kraftigt att gynna värmepumpar, säger Lotta Bångens, vd på Energieffektiviseringsföretagen (EEF), som är en av remissinstanserna.

Stärkt övervakning av farliga kemikalier

BUDGET 2017. För att få bort farliga kemikalier satsar regeringen totalt 375 miljoner kronor i den kommande höstbudgeten, som presenteras i sin helhet den 20 september. – Satsningarna bidrar ytterligare till att minska riskerna med kemikalier i vår vardag, säger miljöminister Karolina Skog (MP), i ett pressmeddelande.

Stopplagen föreslås ses över

Stopplagen, som förbjuder kommuner att ställa hårdare krav på exempelvis byggnaders energianvändning, ska ses över. Det föreslår Miljömålsberedningens slutbetänkande som överlämnades i går till miljöminister Karolina Skog (MP).

Kompetens och samarbete skyddar dricksvattnet

”Kontroll saknas över kemikalier i dricksvatten”

Den nyligen presenterade utredningen om spridning av giftiga kemikalier i dricksvatten riktar skarp kritik mot myndigheternas miljöarbete. Branschorganisationer stämmer nu in i kritiken. – Det saknas kontroll över kemikalier i dricksvatten, säger Magnus Everitt, expert och projektledare på Installatörsföretagen.

Sverige når klimat- och energipolitiska målen

Sverige når och överträffar klimat- och energimålen till 2020, det visar den kontrollstation som nu lämnas till riksdagen, uppger regeringen. Nu ska regeringen höja ambitionen och öka takten i omställningen mot lägre klimatutsläpp och mer förnybar energi. Samtidigt aviserar regeringen en nationell strategi och antar en vision för klimatanpassning.