Framtidens energisystem i fokus på Energiutblick
Vad händer med energiförsörjningen och energianvändningen efter 2020? Omställningen från fossilt till förnybart är temat för Energimyndighetens konferens Energiutblick 2014.
– Många av de lösningar och den teknik för förnybar energi vi behöver finns redan. De senaste åren har vi sett stadigt sjunkande kostnader för förnybar energi, sa energiminister Anna-Karin Hatt (C) när hon invigde Energiutblick som inleddes i dag.
Smarta städer, energiproducerande konsumenter och hållbart ledarskap. De tre frågorna lyfts på Energiutblick 2014 på Stockholm Waterfront Congress Center, med underrubriken ”Bortom 2020 – ett hållbart energisystem”.
Anna-Karin Hatt invigningstalade på den internationella delen av konferensen:
– Vi är på väg mot en global uppvärmning på upp till 5 grader i slutet av detta århundrade. Utsläppen från energisektorn står för majoriteten av koldioxidutsläppen i dag. Och ändå beräknas CO2-utsläppen dubbleras eller bli tre gånger så stora 2050.
– Vi har en stor uppgift framför oss. Men det finns hopp – för oss och vår framtid. Först av allt: vi kan agera. Vi har redan många av de metoder som behövs för att minska klimatförändringarna. Vi har också en hel del av den kunskap vi behöver. Och vi har tekniken. Och viktigast av allt: vi har möjligheter att agera, sa energiministern.
– För det andra: vi kan göra energiövergången till en rimlig kostnad. Många av de lösningar vi behöver finns redan, inte minst när det gäller förnybar energi. De senaste åren har vi sett en snabb ökning av den globala kapaciteten och stadigt sjunkande kostnader för förnybar energi. I själva verket är i dag förnybar energi ett av våra mest livskraftiga alternativ och en viktig del i övergången i vårt energisystem, sa Anna-Karin Hatt och pekade på att förnybara energikällor förra året globalt stod för hälften av den nya kapaciteten för elproduktion.
– Förnybara energikällor blir en säkerhet mot den osäkerhet som fossila bränslen står för i dag och som många länder i världen är så beroende av, tillade hon med en tydlig hänvisning till den ryska naturgasen som stora delar av Europa är beroende av.
Omvärldens beroende av den ryska gasen var också Jan Rotmans, professor i ”energy transition management” vid Rotterdam School of Management, Erasmus University i Nederländerna, inne på i sitt anförande på Energiutblick.
– Europa befinner sig i en svår situation, där visioner och strategier saknas. I dag har Europas länder egna nationella energistrategier – det kommer inte att fungera. För att nå framgång måste politiker, samhällets institutioner och marknadens aktörer samarbeta, menade Jan Rotmans.
Han menade att världen just nu står inför en rejäl förändringsperiod och samtidigt är på väg in i en systemkris.
– Stora förändringsfaser karaktäriseras av kaos och konflikter, sa Jan Rotmans. Det är svårt att urskilja en tydlig riktning, men det går att se konflikter mellan rådande sätt att göra saker på och ett nytänkande.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen