Logga in

Forskare tror på marknadsökning för värmepumpar

Publicerad
16 maj 2014, 13:46

Marknadsandelarna kan öka för värmepumpar, från dagens 20 procent till upp emot 35 procent år 2030. Det förutspår det tvärvetenskapliga projektet Värmemarknaden i Sverige, som presenterades på Energimyndighetens konferens Energiutblick i Stockholm nyligen.

Det tvärvetenskapliga forskningsprojektet Värmemarknaden i Sverige har pågått i två år.

Det drivs av konsultföretaget Profu, SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, Lunds tekniska högskola, Högskolan i Halmstad och KTH, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Syftet med projektet är att ge en samlad bild av den svenska värmemarknaden och hur den har utvecklats.

Några snabba fakta ger vid handen att värmemarknaden omsätter 100 miljarder kronor och 100 TWh per år. Fyra uppvärmningstekniker dominerar: fjärrvärme, elvärme, värmepumpar och biobränsle.

Fjärrvärme har halva marknaden, medan elvärme, värmepumpar och biobränsle har den andra halvan. I ett scenario menar forskarna att värmepumparna ökar från dagens 20 procent till 25–35 procent år 2030.

”Hur långt denna utveckling går påverkas av energipriser, styrmedel och marknadsaktörernas agerande, men även av byggnadernas egenskaper där möjligheten till sänkta systemtemperaturer är viktig”, skriver forskarna och pekar på att efterfrågan på kyla i bostäder kan få stor betydelse för värmepumparnas framtida konkurrenskraft. Även kombinerade lösningar av till exempel värmepumpar, solvärme och fjärrvärme tros bli vanliga.

– Värmemarknaden har varit mycket duktig på att anpassa sig till omgivningens krav. 1970 var ungefär 100 procent av värmemarknaden inte hållbar (fossil energi), i dag ligger motsvarande siffra på omkring 30 procent, sa John Johnsson från konsultfirman Profu som presenterade en sammanfattning av forskningsresultatet på Energiutblick.

– Framtiden är en kombination av ökad hållbarhet för energitillförseln och energieffektivisering. Utvecklingen framöver kommer i första hand att bestämmas av vad som händer med de befintliga byggnaderna. Den elbaserade värmen kommer att öka, menade han.

Marknaden för värmepumpar håller på att förändras och går från konvertering till en utbytesmarknad, menar forskarna. Man tror också att värmekonsumenterna önskar alltmer av helhetslösningar och att efterfrågan på energitjänster ökar.

Hela rapporten kommer att presenteras i Almedalen i sommar.

Finansiärer till forskningsprojektet är bland andra Göteborg Energi, Hyresgästföreningen, Svensk Fjärrvärme och SVEP Svenska Värmepumpföreningen.