Logga in

Certifierade projektledare ska ge bättre lönsamhet

Publicerad
6 maj 2014, 16:54

För att höja kompetensen i installationsbranschen vill branschorganisationerna VVS Företagen och EIO, som organiserar elinstallationsföretagen, satsa på en certifiering av projektledare på flera nivåer.

De båda organisationerna har med hjälp av Johan von Holst på konsultföretaget ÅF tagit fram en förstudie till certifieringsmodell.

– Syftet med certifieringen är att nå tre effektmål, högre effektivitet i produktionen, högre lönsamhet för installatör och beställare samt möjlighet för installationsföretag att få fler total- och generalentreprenadsuppdrag, sa Johan von Holst på ett seminarium i Stockholm den 6 maj.

Magnus Everitt, som arbetar med branschfrågor på VVS Företagen, beskrev bakgrunden till att man beslutat att göra förstudien.

År 2010 gjordes med hjälp av Chalmers en uppföljning av en studie från 1990 om hur en VVS-montör använder sin arbetstid. Man kunde då konstatera att 20 år senare hade andelen monteringsarbete minskat och förberedelsearbetet ökat. Även graden av onödigt arbete, det vill säga sådant som inte är värdeskapande, som väntetid, strul, göra om, onödiga möten med mera, hade ökat och stod för nästan en fjärdedel av arbetstiden.

– Här finns en utvecklingspotential, sa Magnus Everitt. 2011 gjordes sedan en utredning av hur våra medlemsföretag förhåller sig till planering med hjälp av intervjuer. Resultatet blev att bara två tredjedelar av alla projekt är planerade.

Han menade att även här finns en potential till förbättring.

– 80 procent av väl planerade projekt är alltid lönsamma. Blir vi lite duktigare på att planera kan vi tjäna mer pengar. En bra projektledare kan här göra skillnad.

Förslaget till certifiering av projektledare bygger på fem kompetensnivåer. Branscherna tillsammans kan ha uppemot 10 000 projektledare och var och en av dem skulle i första hand genomgå en kompetensprövning. Med utgångspunkt från denna skulle man sedan kunna gå modulkurser för att få upp kompetensen.

– Den första kompetensnivån är ledande montör/assisterande projektledare och här kommer de flesta som certifierar sig att ligga. Kostnaden för detta är cirka 10 000–15 000 kronor exklusive utbildning, sa Johan von Holst.

Framtagningen av certifieringsförslaget har delfinansierats av Svenska Byggbranschens Utbildningsfond, SBUF.