Logga in

Sverige toppar EU:s innovationslista

Publicerad
4 mar 2014, 13:48

EU-kommissionens resultattavla för innovation 2014 placerar Sverige på första plats. Kommissionen menar att EU blir mer innovativt och att klyftan gentemot USA och Japan minskar. Inom EU-länderna är skillnaderna fortfarande stora och utjämningen går långsamt.

Rangordningen inom EU är relativt stabil – Sverige i topp, följt av Danmark, Tyskland, och Finland. Det är de fyra länder som investerar mest i forskning och innovation.

I 2014 års resultattavla för innovation delas EU-länderna in i följande fyra resultatgrupper:

  • Sverige, Danmark, Tyskland och Finland är ”innovationsledare” med innovationsresultat som är betydligt högre än genomsnittet i EU.
  • Österrike, Belgien, Cypern, Estland, Frankrike, Irland, Luxemburg, Nederländerna, Slovenien och Storbritannien är ”innovationsföljare” med innovationsresultat som ligger över eller nära genomsnittet i EU.
  • Innovationsresultaten för Kroatien, Tjeckien, Grekland, Ungern, Italien, Litauen, Malta, Polen, Portugal, Slovakien och Spanien är lägre än genomsnittet i EU. Dessa länder är ”måttliga innovatörer”.
  • Bulgarien, Lettland och Rumänien är ”blygsamma innovatörer” med innovationsresultat som är mycket lägre än genomsnittet i EU.

De mest innovativa ländernas resultat är betydligt högre än genomsnittet i EU på alla områden – från systemen för forskning och högre utbildning, till företagsinnovation, immateriella tillgångar, innovation inom små och medelstora företag och ekonomiska effekter.

I år har resultattavlan för innovationsunionen kompletteras med en regional resultattavla för innovation där resultatet i 190 regioner i EU, Norge och Schweiz jämförs. Den visar att klyftorna ökar på regional nivå och innovationsresultatet har försämrats i nästan en femtedel av EU:s regioner.

Resultattavlan för innovation 2014 bygger på 25 olika indikatorer som är uppdelade i tre huvudområden:

  • Möjliggörare – de hörnstenar som behövs för innovation (mänskliga resurser, öppna och attraktiva forskningssystem i världsklass samt finansiering och stöd).
  • Företagsinnovation – de europeiska företagens satsningar på innovation (företagsinvesteringar, samarbeten och entreprenörskap samt immateriella tillgångar).
  • Resultat – de ekonomiska fördelarna av innovation i allmänhet – innovatörer och ekonomiska resultat.