Logga in

Kommuner tänker kringgå stopplagen

Publicerad
21 mar 2014, 15:23

Nyligen presenterade regeringen propositionen ”En enklare planprocess” med förslaget om den så kallade stopplagen som innebär ett förbud mot kommunala särkrav, däribland energikrav. Flera kommuner som har ambitiösare energikrav än byggreglernas ser nu över möjligheter att kringgå förbudet.

I propositionen föreslås ändringar i PBL för att göra plan- och bygglovsprocessen enklare och effektivare. En ny lag om kommunala riktlinjer för markanvisningar föreslås också. Men det mest omdiskuterade förslaget, den så kallade stopplagen, lyder så här i propositionens inledande sammanfattning: ”Kommunens utrymme för att ställa egna tekniska egenskapskrav regleras.”

Stockholm är en av landets kommuner som i dag har strängare energikrav än Boverkets byggregler (BBR), – 55 kWh/m² jämfört med 90 kWh/m², år enligt BBR.

– Våra klimatmål bygger på att vi även fortsatt har tuffa energikrav i bostäder som byggs i staden. Vi har flera gånger fört i bevis att dessa krav inte påverkar våra bostadsmål negativt. Därför har jag nyligen gett Miljöförvaltningen i uppdrag att undersöka hur vi kan kringgå förbuden mot särkrav, säger stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C) till VVS-Forum.

– Vissa möjligheter finns redan i proppen. En annan möjlighet är att komma överens med de byggföretag som vill bygga i Stockholm att följa våra krav och ambitioner. Min bedömning är att det ligger i deras intresse att göra så, tillägger Per Ankersjö.

Med införandet av nationella byggregler får inte kommunerna ställa särkrav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper. Om en kommun ändå ställer särkrav ska dessa vara ”utan verkan”. Undantag ges dock för fall då kommunen i detaljplanen bestämmer skydd mot störningar eller placering, utformning och utförande av byggnadsverk och tomter eller då kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare.

I Malmö stad tänker de styrande också fortsätta som tidigare och ha mer ambitiösa energikrav än de i BBR.

– Vi tänker fortsätta bygga enligt tuffare energikrav tills domstolen stoppar oss, sa Karolina Skog (MP), kommunalråd i Malmö till VVS-Forum i en tidigare artikel.

– Det är otroligt märkligt att man vill stoppa lokalt arbete för hållbart byggande, säger Karolina Skog och tillägger att Malmö inte ställer några energikrav i detaljplanerna, utan i exploateringsavtalen. Dessutom anpassar Malmö nu sina energikrav till Sveriges Kommuner och Landstings rekommendationer.

Den nya lagen träder i kraft i två omgångar, den 1 januari 2015 och den 1 juli 2015.