Logga in

Fjärde året för gymnasieingenjörer permanentas

Publicerad
19 mar 2014, 10:55

Den försöksverksamhet med ett fjärde studieår på gymnasieskolans teknikprogram som har pågått sedan hösten 2011 föreslås nu bli permanent. För 20 år sedan lades den fyraåriga tekniska gymnasieutbildningen ner. Tanken var då att högskoleingenjörer skulle täcka industrins behov av tekniker på mellannivå, men det har inte blivit så, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

– Industrin efterfrågar personer med den här kompetensen. Glädjande nog har det fjärde tekniska året blivit en succé, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

  • Vidareutbildningen ska bygga på teknikprogrammet, men organiseras som ett fristående år.
  • Utbildningen leder till en gymnasieingenjörsexamen.
  • Vidareutbildningen ska omfatta 900 gymnasiepoäng och är indelad i nationella profiler.
  • Kommunala skolhuvudmän och huvudmän för fristående gymnasieskolor som anordnar teknikprogrammet får anordna vidareutbildningen.
  • Utbildningen ska finansieras genom riktade statsbidrag till anordnande huvudmän.
  • Alla behöriga elever, oavsett bostadsort, ska ha lika tillgång till utbildningen genom att utbildningen är riksrekryterande.
  • Behörig att söka till vidareutbildningen är hon/han som har erhållit gymnasieexamen från teknikprogrammet (eller har likvärdiga kunskaper).

Rekommenderade artiklar

VVS-montörer får plugga vidare

Försöksverksamhet med branschskolor på IUC och EUU

VVS-montörer ska kunna plugga på universitetet

De flesta vill ha högskolebehörighet på yrkesprogrammen

Enklare komma in på yrkeshögskolan

Högskolebehörighet föreslås på yrkesprogram

”Huvudregeln har varit avskräckande för både elever och föräldrar”, säger gymnasieminister Anna Ekström (S) om gymnasieutredningen som föreslår att yrkesprogram som exempelvis VVS- och fastighetsprogrammet ska ge högskolebehörighet. 

”VVS-branschen får ta sig en rejäl funderare”

Bara drygt hälften av de elever som går ut gymnasiets VVS- och fastighetsprogram får lärlingsplats. – Det är uppenbart att branschen får ta sig en rejäl funderare. Varenda VVS-firma i landet har ett gigantiskt egenintresse av att ta emot lärlingar, säger gymnasieminister Anna Ekström (S) i en intervju med VVS-Forum.

Yrkeshögskolan ska reformeras

I en ny proposition föreslår regeringen åtgärder som ska höja kvaliteten på yrkeshögskolan. Utbildningarna ska bland annat beviljas under längre tid än i dag.

Satsning på yrkesprogrammen under Yrkesutbildningens år

Samverkan med branschen avgörande för yrkesprogram

I dag överlämnade Amelie von Zweigbergk, utredare för yrkesprogramsutredningen sitt slutbetänkande till gymnasie- och kunskapslyftminister Aida Hadzialic (S). I betänkandet finns en rad förslag för att öka yrkesutbildningarnas attraktionskraft och ge eleverna ökad kunskap om arbetsmarknaden och vilka jobb som finns. Samverkan mellan branschorganisationer och utbildningssystem om gymnasial yrkesutbildning är avgörande enligt betänkandet.