Logga in

Boverket utreder mätning av värme och vatten

Publicerad
13 mar 2014, 13:13

Boverket ska utreda mätning på lägenhetsnivå av värme och varmvattenanvändningen i nyproduktion, ombyggnad och befintlig bebyggelse. Det framgår av regeringens proposition ”Genomförande av energieffektiviseringsdirektivet” som i dag lämnas till riksdagen.

Propositionen innehåller olika åtgärder för att öka energieffektiviseringen i Sverige och föreslås träda i kraft i juni 2014. Däribland finns nya och tydligare krav på energimätning på lägenhetsnivå i byggnader, enligt en pressrelease från Näringsdepartementet.

Regeringen ger Boverket i uppdrag att utreda och ange i vilka fall det vid nybyggnation och ombyggnation respektive i befintlig bebyggelse ska krävas att den energi som används för en lägenhets inomhusklimat och förbrukning av tappvarmvatten kan mätas i varje enskild lägenhet.

Det ursprungliga förslaget om en obligatorisk individuell mätning och debitering (IMD) fick skarp kritik av stora delar av bygg- och fastighetssektorn. Sabo (allmännyttans organisation), uppskattar kostnaden för införande av värmemängdsmätning och varmvattenmätning till 15 000–20 000 kronor/lägenhet och driftkostnaden till 500–800 kronor/lägenhet och år.

Energikartläggningar i stora företag och organisationer vart fjärde år är ett annat förslag i propositionen. Kartläggningen omfattar en ingående översyn i företagen och organisationerna och ska innehålla förslag på kostnadseffektiva åtgärder för att spara energi och effektivisera energianvändningen.

Kraven på statliga myndigheter att energieffektivisera sin verksamhet skärps. Bland annat ska de köpa och hyra varor, tjänster och byggnader med hög energiprestanda. Energieffektivisering lyfts även upp som ett tydligare delområde i myndigheternas miljöledningsarbete.

Även utformningen av fakturor och debiteringen av kunderna ska bli tydligare och elhandlare förbjuds att ta ut en fast avgift som saknar samband med förbrukningen.

Det övergripande syftet med EU:s energieffektiviseringsdirektiv är att säkerställa energieffektivitetsmålet på 20 procent till år 2020.