Logga in

Regeringsförslag: Kommunala särkrav blir ogiltiga

Publicerad
13 feb 2014, 09:34

I dag fattar regeringen beslut om förslag om att byggnormer ska vara nationella och att kommunala särkrav ska vara ”utan verkan”. – Kommunen får inte ställa krav som går längre än vad som framgår av plan- och bygglagen och Boverkets byggregler, till exempel när det gäller energikraven, skriver bostadsminister Stefan Attefall (KD) på Svenska Dagbladets debattsida.

På regeringens sammanträde i dag kommer man fatta beslut om förenklade åtgärder i plan- och bygglagen (PBL) i en lagrådsremiss. I den ingår ett förslag på att införa en nationell byggnorm och att kommunala särkrav därmed blir ogiltiga.

Det framgår av bostadsminister Stefan Attefalls debattartikel, där han bland annat skriver så här:

”Det tar för lång tid att möta bostadsbristen. Byggkostnaderna ökar när byggherren ska vänta länge innan intäkter nedlagda i projektering och markkostnader börjar trilla in och osäkerheten ökar risktagandet som måste kompenseras. Mindre aktörer får svårare att konkurrera. Allt detta leder till ökade byggkostnader och sämre konkurrens.”

Här är några av förslagen i dagens lagrådsremiss:

  • Nationella byggregler införs. Byggnormer ska vara nationella och kommuner får inte ställa särkrav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper. Om en kommun trots detta ställer särkrav ska dessa vara utan verkan.

– Det gör att det blir lättare för byggherrar och byggbolag som verkar i olika delar av landet att bygga på ett rationellt sätt. Tidigare har regeringen också gett Boverket i uppdrag att se över och skärpa energikraven för att se till att det vi bygger blir långsiktigt hållbart. Med gemensamma byggregler i hela landet skapar vi bättre förutsättningar för ett smart byggande till lägre kostnader, menar Stefan Attefall.

  • Färre detaljplaner. Regeringen föreslår att detaljplaner i princip endast ska krävas för åtgärder som kräver bygglov och vars användning kan innebära en betydande miljöpåverkan.
  • Enkelt planförfarande blir standard. Dagens förfarande ska endast ska användas om planförslaget är av större betydelse
  • Beslut i byggnadsnämnden. Regeringen föreslår även att fler planer ska kunna antas av kommunstyrelsen och byggnadsnämnden i stället för av kommunfullmäktige.
  • Fler avvikelser från plan tillåts. I dag får en avvikelse från planen inte innebära en annan användning än den som bestämts i detaljplanen.
  • Vissa bestämmelser i en detaljplan ska kunna upphöra att gälla. Arkitektonisk eller estetisk utformning kan upphöra att gälla 5–15 år efter att planen antogs.
  • Kommunen ska ha riktlinjer för exploateringsavtal och markanvisningar. För att öka tydligheten och förbättra transparensen måste kommunen ha riktlinjer som bland annat anger vilka utgångspunkter och mål kommunen har när den ska ingå avtal kring exploatering, markanvisning och genomförande av detaljplaner.

– Det är viktigt att byggbolag kan konkurrera på lika villkor, kommenterar Stefan Attefall.