Logga in

Regeringen markerar i BPA-frågan

Publicerad
6 feb 2014, 10:53

Flera forskare kritiserade i en debattartikel i Dagens Nyheter tidigare i veckan Livsmedelsverkets hållning i frågan om bisfenol A (BPA). I en replik i dag sätter miljöminister Lena Ek (C) ner foten och klargör att regeringen förbereder ett förbud mot tvåkomponentsepoxi i relining av tappvattenrör.

De fem forskarna, däribland Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet, skrev bland annat:

”Vi är mycket kritiska till att Livsmedelsverket avfärdar riskerna med bisfenol A. Beskedet saknar vetenskapligt stöd. Bisfenol A finns i en rad vanliga konsumtionsvaror, och det råder stor osäkerhet om vilka nivåer som innebär hälsorisker.”

I Lena Eks replik, som publicerades i DN i dag, konstaterar hon att den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, i sin nya rapport bedömt att den mängd BPA vi får i oss genom livsmedel inte skadar hälsan. Samtidigt menar Efsa att den tolerabla mängden av BPA som en person kan få i sig hela livet utan risk för hälsan av försiktighetsskäl ändå bör sänkas.

Miljöministern påminner också om att regeringen bereder ett förslag om ett nationellt förbud mot användning av tvåkomponentsepoxi i relining av tappvattenrör som grundar sig på den utredning som Livsmedelsverket tillsammans med Kemikalieinspektionen och Boverket presenterade i december. Samtidigt varnar Lena Ek för att tillämpningen av EU:s kemikalielagstiftning Reach kan innebära att enskilda medlemsstaters rätt till nationella regler på kemikalieområdet kraftigt kan komma att begränsas. Hon understryker att Sverige tillsammans med bland andra Danmark och Frankrike därför arbetar för en möjlighet till ett nationellt förbud.

Lena Ek nämner också i debattartikeln att det finns andra alternativ än lagstiftning för att fasa ut farliga ämnen, till exempel genom ekonomiska styrmedel eller frivilliga åtaganden. Hon nämner flera privata aktörer som beslutat att ta bort alla farliga ämnen i textilier, kläder och skor.

Rekommenderade artiklar

Krav på vedspisar tas bort – ”segern är vår”

Vedspisarna utreds – igen

Så fungerar nya bonus-malus-systemet

Slopat bygglov för solceller och solfångare

Skarp kritik mot nytt investeringsstöd

Boverket har skickat ut förslag till regler för de nya investeringsstöden till energisnålt bostadsbyggande på ilremiss. Remissvaren ska vara inlämnade senast i dag, tisdag. – Stödet med den högre ersättningen kommer kraftigt att gynna värmepumpar, säger Lotta Bångens, vd på Energieffektiviseringsföretagen (EEF), som är en av remissinstanserna.

Stärkt övervakning av farliga kemikalier

BUDGET 2017. För att få bort farliga kemikalier satsar regeringen totalt 375 miljoner kronor i den kommande höstbudgeten, som presenteras i sin helhet den 20 september. – Satsningarna bidrar ytterligare till att minska riskerna med kemikalier i vår vardag, säger miljöminister Karolina Skog (MP), i ett pressmeddelande.

Stopplagen föreslås ses över

Stopplagen, som förbjuder kommuner att ställa hårdare krav på exempelvis byggnaders energianvändning, ska ses över. Det föreslår Miljömålsberedningens slutbetänkande som överlämnades i går till miljöminister Karolina Skog (MP).

Kompetens och samarbete skyddar dricksvattnet

”Kontroll saknas över kemikalier i dricksvatten”

Den nyligen presenterade utredningen om spridning av giftiga kemikalier i dricksvatten riktar skarp kritik mot myndigheternas miljöarbete. Branschorganisationer stämmer nu in i kritiken. – Det saknas kontroll över kemikalier i dricksvatten, säger Magnus Everitt, expert och projektledare på Installatörsföretagen.

Sverige når klimat- och energipolitiska målen

Sverige når och överträffar klimat- och energimålen till 2020, det visar den kontrollstation som nu lämnas till riksdagen, uppger regeringen. Nu ska regeringen höja ambitionen och öka takten i omställningen mot lägre klimatutsläpp och mer förnybar energi. Samtidigt aviserar regeringen en nationell strategi och antar en vision för klimatanpassning.