Logga in

Regeringen backar om IMD

Publicerad
6 feb 2014, 13:55

Det kritiserade obligatoriska kravet på mätning av värme i förslaget till IMD (individuell mätning och debitering av värme och varmvatten) är borta och ersatt med att IMD ska installeras i byggnader där det är kostnadseffektivt. Det framgår av en lagrådsremiss från regeringen i dag.
– Dagens besked är en lättnad för alla bostadsföretag som i dag ambitiöst och framgångsrikt arbetar med energieffektiviseringar, säger Therese Rydstedt, energiexpert på allmännyttans organisation Sabo.

Den massiva kritiken mot förslagen på införandet av IMD har uppenbarligen fått effekt. I dagens regeringsförslag är det enbart ny- och ombyggda lägenheter som omfattas av IMD. Och bara då det är kostnadseffektivt att göra mätningarna.

”Regeringen kommer därför, bland annat mot bakgrund av de synpunkter som kommit från företag och organisationer, inte införa något obligatoriskt krav på mätning av värme, kyla och tappvarmvatten på lägenhetsnivå”, står det i pressmeddelandet.

Tidigare förslag om obligatoriska krav på IMD när det gäller värme sågades av nästan alla remissinstanser. IMD-kravet för värme, varmvatten, kyla och el kom med i sista stund i EU:s energieffektiviseringsdirektiv. Det övergripande syftet är att klara EU:s energieffektiviseringsmål om 20 procent till år 2020.

Som VVS-Forum tidigare skrivit menar VVS Företagen att mätning av värme i flerbostadshus inte kommer att medföra någon påtaglig energibesparing.

Sabo (Allmännyttans organisation), har uppskattat kostnaden för införande av värmemängdsmätning och varmvattenmätning till 15 000–20 000 kronor/lägenhet och driftkostnaden till 500–800 kronor/lägenhet och år.

– Att Näringsdepartementet omprövat sin tidigare tolkning och nu går på vår linje är en lättnad för alla allmännyttiga bostadsföretag som i dag ambitiöst och framgångsrikt arbetar med energieffektiviseringar, säger Therese Rydstedt, energiansvarig på Sabo.

En annan nyhet i lagrådsremissen är krav på energikartläggning för större företag.

– Vi vill att det framöver ska bli obligatoriskt för alla stora företag att göra en energikartläggning av sin verksamhet, och vi vill att man, när det är kostnadseffektivt att göra det, installerar individuell mätning av värme, kyla och varmvattenförbrukning i nya och ombyggda lägenheter, säger energiminister Anna-Karin Hatt (C) i ett pressmeddelande.

Merparten av de nya bestämmelserna föreslås träda i kraft i juni 2014.