Logga in

Mål och morötter efterfrågas i energisparstrategi

Publicerad
5 feb 2014, 10:53

Det är både positiva och negativa reaktioner på Energimyndighetens och Boverkets gemensamma rapport ”Förslag till nationell strategi för energieffektiviserande renovering av byggnader” till regeringen. Det visar VVS-Forums genomgång av remissvaren.

Näringsdepartementet har fått ett sextiotal remissvar på utredningen om en strategi för energieffektiv renovering. VVS-Forum har tittat närmare på ett tiotal av dessa.

Stark kritik kommer bland annat från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, och Naturskyddsföreningen. IVA menar att strategin saknar mål och därför är det inte troligt att riksdagens långsiktiga energieffektiviseringsmål kommer att uppfyllas med de föreslagna styrmedlen.

”Det saknas tydliga mål för hur stor energieffektivisering som ska uppnås, vilket präglar utredningens otillräckliga förslag.”

Naturskyddsföreningen menar också att energieffektiviseringen går långsammare än vad myndigheterna framhåller. Andra remissinstanser, till exempel VVS Företagen, menar att renoveringstakten av äldre byggnader är för låg. Och därmed blir också takten på energieffektiviseringen för låg.

Många menar också att energideklarationerna behöver utvecklas och att byggreglerna för renovering måste skärpas.

Kompetenshöjning är viktigt. Boverket och Energimyndigheten föreslår i rapporten att ett informationscentrum för energieffektivisering och renovering upprättas. Det är positivt anser flera organisationer. Bland annat lyfter VVS Företagen, Isolerfirmornas förening, IF, och IVA, fram Nationellt Renoveringscentrum vid Lunds tekniska högskola, LTH, som lämplig kandidat.

Förlaget om riktad information till banker och finansiella institut får positivt bemötande. Fastighetsägarna och Byggherrarna betonar att det även ska omfatta försäkringsbolag.

Kompetensen hos bostadsrättsföreningar behöver också höjas. Veidekke menar att rapporten inte tar upp incitament för att dessa ska göra långsiktiga energieffektiviseringar. Det är också något som VVS Företagen tar upp. IVA och Byggherrarna menar, tillsammans med flera remissinstanser, att strategin behöver differentieras för olika typer av byggnader och ägarformer.

För att lyckas med energimålen behövs utbildad personal. Det menar bland annat Svensk Ventilation, VVS Företagen och IF som efterlyser fler utbildningsplatser inom installation. De organisationerna anser att installationsbranschen borde få större gehör hos YH-myndigheten. IVA menar att det är angeläget att utveckla en bred utbildning som integrerar kunskaper om exempelvis befintlig byggnads- och installationsteknik, inneklimat, ekonomi och beteendefrågor. IVA efterfrågar också mer forskning inom området.

När det gäller ekonomiska styrmedel finns flera synpunkter och förslag. Flera remissinstanser efterlyser differentierade fastighetsavgifter som morot för energieffektivisering. Lägre avgift för energisnålare hus.

Bland annat Svensk Ventilation, IF och SABO vill förändra ROT-stödet så att det bättre gynnar energieffektivisering. VVS Företagen och IF är några av de som föreslår skattefria underhållsfonder för energieffektivisering.

Hyresgästföreningen föreslår en miljöpremie och konstaterar att det är dyrt att uppfylla nybyggnadskraven vid renovering. Detta kan leda till hyreshöjningar som tvingar boende att flytta. Fastighetsägarna och Byggherrarna saknar en analys av hyressättningssystemets påverkan på energieffektivisering av bostäder.