”Familjen Grankvist” flyttade in i SP:s forskningsvilla
Bostadsminister Stefan Attefall (KD) bar symboliskt in den första kartongen när den fiktiva familjen Grankvist flyttade in i den nya energieffektiva forskningsvillan på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) i Borås. Inflyttningsdag var den 24 februari och nu påbörjas en tvåårig mätperiod inom det EU-finansierade projektet Need 4B.
För två år sedan inledde SP och trähustillverkaren Derome ett samarbete som ska göra det möjligt för fler att bygga energiekonomiskt och samtidigt möta allt tuffare energikrav. Två energisnåla trävillor blir demonstrationshus, det ena står nu färdigt på SP:s område i Borås, det andra kommer att byggas i Varberg.
I dag flyttade simuleringsfamiljen Grankvist in i huset och kommer under två års tid att övervakas, mätas och analyseras. Familjen representerar en typisk genomsnittlig familj med representativa vanor och aktiviteter.
– Familjen Grankvist kommer att vara Sveriges mest bevakade familj under de kommande åren och från resultaten kommer vi att kunna dra lärdomar, som kan bidra till att göra nyproduktion av byggnader mer energieffektiva, säger SP:s vd Maria Khorsand.
Huset är byggt med samma krav på kvalitet, komfort och design som en vanlig villa. Det är utrustat med eleffektiva apparater, ett mycket bra klimatskal och högeffektiv ventilationsåtervinning som tar till vara energin från familjen och maskinerna i huset. Solceller på taket producerar el som används till drift- och hushållsel, bland annat till en värmepump. Berg- och markvärme svarar för uppvärmning och varmvattenproduktion.
Sammantaget gör det huset i det närmaste självförsörjande på energi, uppger SP. Beräknad energianvändning blir 17 kWh/m² och år.
För att stimulera byggandet av energieffektiva bostäder vill Peter Mossbrant, vd för Derome Hus, se en förändrad syn på finansiering av energieffektiva nybyggen.
– Bankerna värderar inte idag den investering som görs för att bygga ett energieffektivt hus. Lånekalkylerna behöver därför anpassas utifrån de låga driftskostnaderna som lågenergihusen faktiskt har. Dessutom skulle vi få fler personer att aktivt välja att bygga sitt eget klimatsmarta boende om en riktad miljöpremie instiftades, säger han.
Senare i vår påbörjas bygget av den andra forskningsvillan i Varberg. Om cirka ett år flyttar en verklig Varbergsfamilj in i villan. Vargbergsvillan kommer att förfinas ytterligare utifrån erfarenheterna och de mätningar som redovisas från huset i Borås.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen