Logga in

”Familjen Grankvist” flyttade in i SP:s forskningsvilla

Publicerad
24 feb 2014, 16:13

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) bar symboliskt in den första kartongen när den fiktiva familjen Grankvist flyttade in i den nya energieffektiva forskningsvillan på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) i Borås. Inflyttningsdag var den 24 februari och nu påbörjas en tvåårig mätperiod inom det EU-finansierade projektet Need 4B.

För två år sedan inledde SP och trähustillverkaren Derome ett samarbete som ska göra det möjligt för fler att bygga energiekonomiskt och samtidigt möta allt tuffare energikrav. Två energisnåla trävillor blir demonstrationshus, det ena står nu färdigt på SP:s område i Borås, det andra kommer att byggas i Varberg.

I dag flyttade simuleringsfamiljen Grankvist in i huset och kommer under två års tid att övervakas, mätas och analyseras. Familjen representerar en typisk genomsnittlig familj med representativa vanor och aktiviteter.

– Familjen Grankvist kommer att vara Sveriges mest bevakade familj under de kommande åren och från resultaten kommer vi att kunna dra lärdomar, som kan bidra till att göra nyproduktion av byggnader mer energieffektiva, säger SP:s vd Maria Khorsand.

Huset är byggt med samma krav på kvalitet, komfort och design som en vanlig villa. Det är utrustat med eleffektiva apparater, ett mycket bra klimatskal och högeffektiv ventilationsåtervinning som tar till vara energin från familjen och maskinerna i huset. Solceller på taket producerar el som används till drift- och hushållsel, bland annat till en värmepump. Berg- och markvärme svarar för uppvärmning och varmvattenproduktion.

Sammantaget gör det huset i det närmaste självförsörjande på energi, uppger SP. Beräknad energianvändning blir 17 kWh/m² och år.

För att stimulera byggandet av energieffektiva bostäder vill Peter Mossbrant, vd för Derome Hus, se en förändrad syn på finansiering av energieffektiva nybyggen.

– Bankerna värderar inte idag den investering som görs för att bygga ett energieffektivt hus. Lånekalkylerna behöver därför anpassas utifrån de låga driftskostnaderna som lågenergihusen faktiskt har. Dessutom skulle vi få fler personer att aktivt välja att bygga sitt eget klimatsmarta boende om en riktad miljöpremie instiftades, säger han.

Senare i vår påbörjas bygget av den andra forskningsvillan i Varberg. Om cirka ett år flyttar en verklig Varbergsfamilj in i villan. Vargbergsvillan kommer att förfinas ytterligare utifrån erfarenheterna och de mätningar som redovisas från huset i Borås.

Rekommenderade artiklar

Sågade energikrav gör come-back

”Oacceptabelt att nya bostäder läcker energi”

Ytterligare steg mot nära-noll

Nu har regeringen beslutat om ändring av Plan- och byggförordningen (PBF) så att Sverige ska uppfylla åtaganden kring nära-nollenergibyggnader. Detaljerade krav kommer att tas fram av Boverket under våren 2017.

”Ett vagt besked”

Installatörsföretagens installationsexpert är positiv till regerings beslut kring nära-nollenergibyggnader. Men menar att beslutet är alltför otydligt.

Energieffektivisering med 50 procent till 2030

Är 2030 ska Sverige ha 50 procent effektivare energianvändning jämfört med 2005. Det har regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna kommit överens om. – I somras kom vi överens om tillförsel av el och hur överföringssystemet ska utvecklas. Nu har vi också kommit överens om att sätta ett mål för energianvändningen i Sverige, säger energiminister Ibrahim Baylan (S).

”Stoppa förordningen om energieffektivisering”

Den nya förordningen om energieffektivisering, som träder i kraft den 1 oktober, måste stoppas. Det skriver en branschorganisation i ett brev till näringsminister Mikael Damberg (S). 

Energisparstödet till industrin på väg tillbaka

ALMEDALEN. Det nedlagda PFE-programmet för energibesparingar inom industrin kommer tillbaka, utformat på ett sätt så att det klarar EU:s regelverk. – PFE, kommer tillbaka som en viktig del av energiöverenskommelsen. Det lovade Lise Nordin (MP) i en paneldiskussion om vita certifikat hos Svensk Ventilations trailer i Almedalen.

Fritidshus som används ofta ska energideklareras

Tilläggsbudget – nödutgång för ROT-avdrag

De omdiskuterade frågorna om beskattning av större solcellsanläggningar och om sänkning av ROT-avdraget finns med i regeringens budget, som riksdagen ska ta ställning till i december. Förslagen på att lyfta ur ROT-avdraget ur budgeten, tror inte energiministern på. – Men en regering kan göra tilläggsbudgetar för att möta plötsliga händelser, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) i en intervju med VVS-Forum.

Miljardsatsning på solenergi