Logga in

Yrkesprogram ska bli yrkescollege

Publicerad
28 jan 2014, 14:53

Inför valet i höst föreslår Socialdemokraterna en omläggning av gymnasieskolan. Enligt partiet är det en åtgärd som är nödvändig för att rusta ungdomar för jobb på dagens och framtidens arbetsmarknad. I regeringsställning vill Socialdemokraterna bland annat göra gymnasieskolan obligatorisk och utveckla yrkesprogrammen till yrkescollage som ska samarbeta med respektive bransch.

Socialdemokraternas planer för gymnasieskolan presenterades i dag av partiets utbildningspolitisk talesperson, Ibrahim Baylan. I regeringsställning kommer Socialdemokraterna att genomföra en omläggning av gymnasieskolan.

Partiet menar att avhoppen från gymnasieskolan är gymnasieskolans största problem, samtidigt som yrkesprogrammen minskar i attraktivitet trots att många branscher efterfrågar och kommer att efterfråga gymnasieutbildad arbetskraft.

Socialdemokraterna vill bland annat utveckla yrkesprogrammen till yrkescollege. Det ska höja kvaliteten i programmen och öka elevernas motivation. Modellen bygger på nära samarbete mellan skolans huvudman och regionens näringsliv och arbetsgivare i offentlig sektor.

I ett yrkescollege ska arbetsgivarna aktivt delta i utbildningens utformning, kvalitetssäkring och beslut om antalet utbildningsplatser. Kvaliteten i utbildningen höjs genom gemensamt ansvar mellan arbetsmarknadens parter och skolans huvudman.

Enligt partiet innebär yrkescollege vinster för arbetsgivare, utbildningsanordnare och elever:

• Yrkesutbildningarna anpassas till arbetsgivarnas framtida behov av kompetens.

• Yrkescollege ger utbildningssamordnare ett nätverk med regionala företag och arbetsgivare i offentlig sektor, vilket bland annat underlättar att skaffa platser för elevernas arbetsplatsförlagda lärande.

• Elevernas attraktionskraft på arbetsmarknaden ökar eftersom de får kunskaper som matchar arbetsgivarnas kompetensbehov.

En nära samverkan med arbetslivet bidrar också till att höja elevernas studiemotivation, menar Socialdemokraterna, vilket i sin tur kan leda till att fler når gymnasieexamen.

Enligt partiet är lärlingsutbildningar bra och ska finnas som ett alternativ för de elever där det anses som den bästa formen. Utbildningarna ska utvecklas så att avhoppen minskar ska bli verklig kvalitet i lärlingsutbildningen.

I korthet kommer dessutom Socialdemokraterna efter maktskifte att lägga om den svenska gymnasieskolan i linje med dessa förslag:

• Obligatorisk gymnasieskola. Samma skolplikt som idag gäller för grundskolan ska gälla för gymnasieskolan upp till 18 års ålder.

• Avhoppen från gymnasieskolan ska minska genom nationella mål och genom en gemensam strategi mellan stat och kommun.

• Alla program ska ge grundläggande behörighet till högskolan.

Rekommenderade artiklar

VVS-montörer får plugga vidare

Försöksverksamhet med branschskolor på IUC och EUU

VVS-montörer ska kunna plugga på universitetet

De flesta vill ha högskolebehörighet på yrkesprogrammen

Enklare komma in på yrkeshögskolan

Högskolebehörighet föreslås på yrkesprogram

”Huvudregeln har varit avskräckande för både elever och föräldrar”, säger gymnasieminister Anna Ekström (S) om gymnasieutredningen som föreslår att yrkesprogram som exempelvis VVS- och fastighetsprogrammet ska ge högskolebehörighet. 

”VVS-branschen får ta sig en rejäl funderare”

Bara drygt hälften av de elever som går ut gymnasiets VVS- och fastighetsprogram får lärlingsplats. – Det är uppenbart att branschen får ta sig en rejäl funderare. Varenda VVS-firma i landet har ett gigantiskt egenintresse av att ta emot lärlingar, säger gymnasieminister Anna Ekström (S) i en intervju med VVS-Forum.

Yrkeshögskolan ska reformeras

I en ny proposition föreslår regeringen åtgärder som ska höja kvaliteten på yrkeshögskolan. Utbildningarna ska bland annat beviljas under längre tid än i dag.

Satsning på yrkesprogrammen under Yrkesutbildningens år

Samverkan med branschen avgörande för yrkesprogram

I dag överlämnade Amelie von Zweigbergk, utredare för yrkesprogramsutredningen sitt slutbetänkande till gymnasie- och kunskapslyftminister Aida Hadzialic (S). I betänkandet finns en rad förslag för att öka yrkesutbildningarnas attraktionskraft och ge eleverna ökad kunskap om arbetsmarknaden och vilka jobb som finns. Samverkan mellan branschorganisationer och utbildningssystem om gymnasial yrkesutbildning är avgörande enligt betänkandet.