Logga in

Studenter prisades för smart elkontakt

Publicerad
22 jan 2014, 22:20

Studenterna Jonas Halili och Oskar Kurtti vid Högskolan i Halmstad fick Swecos studentpris för en smart grenkontakt som gör att man kan fjärrstyra belysning och elapparater via Internet. Ikea fick priset som årets innovatör för satsningen på solceller och hållbarhetskonsulten Dennis Pamlin utsågs till årets inspiratör.

Swecos Hugopris, som tidigare hette Stora Energipriset, har delats ut i över 25 år och belönat energibesparande idéer och innovationer.

Priset har i år utökats till tre kategorier: Årets innovatör, Årets inspiratör och Årets student. Studentpriset går till bästa examensarbete inom hållbar utveckling.

– Swecos Hugopris uppmärksammar personer och bolag som med mod och skicklighet bidrar till en god samhällsutveckling. Många fina insatser har gjorts av dem som nominerats i år, säger Tomas Kåberger, juryns ordförande i ett pressmeddelande.

Elkontakten, som Jonas Halili och Oskar Kurtti fick studentpriset för, är deras examensarbete inom energieffektivisering. Än så länge finns den inte på marknaden.

– Vi har inte haft ekonomisk möjlighet att själva lansera den från prototyp till färdig produkt, sa Jonas Halili som nu arbetar med produktutveckling på Swegon.

”Deras smarta grenkontakt möjliggör fjärrstyrning av elapparater över internet. Den förbereder även konsumenten för den nya energimarknaden genom att möjliggöra prisoptimering”, lyder juryns motivering till studentpriset som även innehöll ett stipendium på 25.000 kronor.

Ikea fick priset Årets innovatör för satsningen på solceller, både som produkt i försäljningen och för att företaget använder solenergi till de egna byggnaderna.

Priset Årets inspiratör gick till hållbarhetskonsulten Dennis Pamlin för att han ”under många år i okuvligt konstruktiv anda inspirerat människor främst i Sverige och Asien att använda tekniska möjligheter för en hållbar utveckling”.

Rekommenderade artiklar

Han är lika stor som Zlatan

Grattis Taserudsgymnasiet, årets VVS-skola!

Han blev årets VVS-lärare

Nytänk belönades

De fick priset för årets lärare och skola inom VVS

Dragonskolan i en västerbottnisk stad har utsetts till Årets skola av VVS-Branschens Yrkesnämnd. Priset Årets lärare gick till två pedagoger på en västsvensk skola.

”Virtuella installationer” nominerat till SBUF-pris

Tre projekt har nominerats för Svenska Byggbranschens Utvecklingsfonds (SBUF) årliga pris, Årets Innovation 2015. Ett av dessa är ”Virtuella installationer” med Carl-Erik Brohn, CE Brohn Konsult, som projektledare.

Viktor Rydbergs skola är Årets Future City-skola

Vinnarna i VVS Företagens kompetensgala klara

Bent Nielsen, Universitetsholmens gymnasium i Malmö, vann priset som Årets yrkeslärare VVS när vinnarna om priserna Årets yrkeslärare VVS, Årets skola och Årets studievägledare korades på måndagskvällen under VVS Företagens kompetensgala 2013. Prisutdelare var Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör.

Future City rullar på

Future City är en ämnesöverskridande och landsomfattande tävling för årskurs 6–9. Uppdraget för de tävlande skolorna är att skapa framtidens stad med kreativa och hållbara lösningar på boende, infrastruktur och energiförsörjning. Den 20 maj presenteras vinnarna på Tekniska museet i Stockholm.

Första kvinnliga skolmästaren på Refis

Mathilda Chrisdotter blev Refis (Rörentreprenörernas Friskola i Stockholm), första kvinnliga skolmästare. Men det unika i sammanhanget är inte att hon är kvinna utan att hon under hela sin skoltid har kämpat med en grov dyslexi. Hennes lärare, Jonas Surting, berömmer hennes hårda kämpande för att klara av framför allt den teoretiska delen.– Hon har pluggat stenhårt många timmar för att nå hit, säger han. Dessutom blev hon femma totalt i landet vid uttagningarna till Yrkes-SM i maj.