Skärpta EU-regler för BPA
Den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, föreslår nu tillfälligt skärpta regler för bisfenol A (BPA). I en remiss sänks det tolerabla dagliga intaget (TDI) av ämnet till 5 µg per kg kroppsvikt – en tiondel av dagens av värde.
– Det har förespråkats från många håll att det ska sänkas i och med att det finns många studier som visar på att borde ligga lägre. Det är svårt att säga om det är tillräckligt lågt. Det finns stora vetenskapliga osäkerheter när det gäller BPA, helhetsbilden är väldigt svårtolkad. Men det finns studier som visar på att det borde vara ännu lägre, säger Anna Beronius, forskare på Institutionen för tillämpad miljövetenskap, Stockholms universitet.
– Det är bra att Efsa vill skärpa gränsvärdet, myndigheten verkar ha tagit till sig kritiken och oron för BPA:s hälsoeffekter. Men jag ifrågasätter att det nya gränsvärdet är ”betryggande för fostret”. Det kan man inte veta när det gäller hormonstörande ämnen, som ibland till och med kan vara farligare i lägre doser. Nu ska förslaget ut på en bred remiss och industrin gör säkert en kraftsamling för att förslaget inte ska gå igenom, säger miljökonsulten Danielle Freilich som följt debatten kring BPA i flera år.
Förslaget grundar sig på att Efsa gått igenom 450 studier av ämnet. Enligt Efsa är det troligt att BPA påverkar njurar och lever, samt orsakar effekter på bröstkörtlarna.
Dessutom bedömer myndigheten att det finns möjliga effekter för exempelvis fortplantning, beteende, hjärt- och kärlsjukdomar samt utvecklingen av cancer. Effekterna bedöms däremot inte som sannolika.
Enligt Efsa är hälsorisken för alla befolkningsgrupper låg, även för foster och spädbarn.
– Även om den tolerabla nivån sänks är det fortfarande god marginal till hur mycket bisfenol A vi faktiskt får i oss, säger Kettil Svensson, toxikolog och riskvärderare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
– Det är såklart väldigt bra med en minskning av gränsvärdet, och en rejäl sådan dessutom. Synd bara att Efsa inte ger rekommendation om att avlägsna BPA helt i material som kommer i kontakt med livsmedel, när de nu tillkännager att det finns flera problemområden med den hormonstörande kemikalien. Synd också att man inte bemöter hela gruppen bisfenoler, utan bara tittar på ett av ämnena, säger Ulrika Dahl, chef för kemikaliefrågor på Naturskyddsföreningen.
Synpunkter på remissen kan lämnas fram till 13 mars i år.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen