KTH och Akademiska Hus i FoU-samarbete
Kungliga tekniska högskolan (KTH) och Akademiska Hus har i dagarna tecknat en avsiktsförklaring om samverkan på både lednings- och verksamhetsnivå inom forskning, utbildning och innovation. Genom att dra nytta av varandras kompetenser ska parterna stärka hållbarhetsforskningen inom byggd miljö. Fokusområden för samarbetet blir energi, byggprocesser, byggmaterial och fastighetsförvaltning.
Samarbetet kring fastighetsförvaltning inriktas främst på hållbarhet och integrerade processer. Ett resultat blir instiftandet av en ny professur i fastighetsförvaltning, som delfinansieras av Akademiska Hus.
Ambitionen är att samverkan ska ske både på lednings- och verksamhetsnivå inom forskning, utbildning och innovation och att resultaten ska stärka hållbarhetsforskningen ytterligare.
– Vi har sedan länge ett omfattande samarbete i det mer vardagliga arbetet eftersom Akademiska Hus är hyresvärd för merparten av KTH:s lokaler. Det samarbetet vill vi nu fördjupa till att även omfatta forskning och kompetensutbyte i en mer strukturerad form, säger Peter Gudmundson, rektor för KTH, i ett pressmeddelande.
Ett exempel på de forskningssamarbeten som redan pågår är studier kring integrerad småskalig energiproduktion som delfinansieras av DHS, Delegationen för Hållbara städer. Målet med det projektet är att kunna visualisera den energiforskning, som bedrivs på KTH i ett så kallat Zero Emission Campus Lab. Ett annat exempel är ett gestaltningsprogram för hållbara beteenden i universitetsområdet Albano som precis har beviljats anslag av DHS, Delegationen för Hållbara städer.
– Vi har bara under det senaste året startat nya forskningssamarbeten inom en rad områden och ser nu fram emot återkommande möten och årliga uppföljningar av våra gemensamma ambitioner, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd på Akademiska Hus.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen