Logga in

Forskare kräver bättre koll på dricksvattnet

Publicerad
2 jan 2014, 09:04

Vart tredje svenskt grundvattenprov är förorenat av växtskyddsmedel. Övervakningen av grundvattnet är dessutom bristfällig. Det skriver Karin Sjöstrand, vid SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, Jenny Kreuger, på Sveriges lantbruksuniversitet och ytterligare sju forskare och experter i en artikel i dag på Dagens Nyheters debattsida.

I juli 2013 tillsatte regeringen en utredning som ser över Sveriges allmänna dricksvatten, från råvatten till tappkran. Syftet med utredningen är bland annat att föreslå lämpliga åtgärder för en säker dricksvattenförsörjning.

Forskarna och experterna i debattartikeln hävdar att övervakningen av dricksvattenresurserna i yt- och grundvatten är starkt eftersatt i Sverige. Hälften av landets dricksvatten kommer från grundvatten, resten tas från vattendrag.

Enligt EU ska det finnas övervakningsprogram inom varje vattendistrikt. I dag har endast 14 procent av svenska grundvattenförekomster någon form av övervakning, påpekar forskarna/experterna och pekar på att i Storbritannien övervakas grundvattnet i 3 500 brunnar med kemisk vattenanalys och 6 200 brunnar med nivåövervakning. I Sverige är motsvarande siffror ungefär 450 respektive 85 stycken.

Varje dygn använder varje person i genomsnitt cirka 160 liter vatten, fördelat på 10 liter för dryck och mat, 30 liter för toalettspolning, 30 liter för disk, 20 liter för tvätt, 60 liter för personlig hygien, 10 liter för övrig användning.

”Vi har över 60 000 kemiska produkter i Europa i dag, vars användning och långsiktiga effekter på människa och miljö /…/ är mer eller mindre kända./…/ Sverige behöver agera nu för att få kontroll över situationen med våra dricksvattenresurser. Det grundvatten som nybildas i dag ska drickas av våra barn, barnbarn och kommande generationer. Våra aktiviteter i dag är en form av fotavtryck på framtida dricksvatten”, skriver debattörerna och kräver omedelbara åtgärder för att bland annat utöka övervakningen av dricksvatten.