Förbud mot reliningmetod minskar risk för bisfenol A
För att minska exponeringen av det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA) i samband med relining av tappvattenledningar förbjuds tvåkomponentsepoxi. Det föreslår en utredning som i dag överlämnades till miljöminister Lena Ek (C).– Det är positivt att myndigheterna förbjuder tvåkomponentsepoxi och EU behöver regler som säkerställer att material i dricksvattenledningar inte läcker ut ämnen som innebär risker för människors hälsa, säger Mats Björs, vd på VVS Företagen.
Kemikalieinspektionen har tillsammans med Livsmedelsverket och Boverket undersökt om det läcker ut bisfenol A från dricksvattenrör som renoverats med relining.
Halterna som hittades i dricksvattnet var så låga att det inte är farligt att dricka vattnet, menar Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande. Men för att minska den totala exponeringen för oönskade kemikalier föreslår utredningen ett förbud mot tvåkomponentsepoxi.
Förslaget välkomnas av VVS Företagen.
– Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Nio miljoner svenskar dricker det varje dag under ett helt liv. VVS Företagen ser därför positivt på att myndigheterna förbjuder tvåkomponentsepoxi och därmed minskar exponeringen för bisfenol A. Sverige och EU behöver regler som säkerställer att material i dricksvattenledningar inte läcker ut ämnen som innebär risker för människors hälsa. Det får även positiva effekter på arbetsmiljön för de som arbetar med denna metod. Vi kommer också att ge våra medlemsföretag råd i hur de ska förhålla sig till det nya förbudet, menar Mats Björs.
Det var i mars som VVS-Forum avslöjade att Kemikalieinspektionen, i samband med utredningen, hittat BPA i dricksvatten från relinade tappvattenledningar. Utredningen tillsattes i april 2012 med syfte att kartlägga ”i vilken utsträckning BPA kan avges vid renovering av dricksvattenrör”.
Det visade sig finnas BPA i tappvattnet i 16 av 22 prover i bostadshus med relinade vattenledningar. Enligt utredningen har 3.000 lägenheter i landet relinade tappvattenrör.
Studier visar att BPA är skadligt i låga doser och att det kan störa fortplantningen, öka risken för fetma, cancer, hjärt-kärlsjukdom och diabetes. Ny forskning visar också på skador på hjärnan av BPA.
– Det är oacceptabelt att vi har hormonstörande kemikalier i vårt dricksvatten, sa miljöminister Lena Ek efter VVS-Forums avslöjande.
Miljöministern vill ha en total utfasning av BPA inom hela EU.
Reliningbranschen anser att förbudet inte får några större konsekvenser då man fasat ut BPA ur sina produkter sen två år tillbaka.
Både allmännyttans organisation Sabo och HSB förespråkar sedan tidigare försiktighetsprincipen och avråder från relining av tappvattenrör.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen