Logga in

Total översyn av miljömyndigheterna

Publicerad
18 nov 2013, 13:09

Regeringen har tillsatt en utredning för att göra en översyn av myndigheterna inom miljöområdet.– Den miljö- och klimatpolitiska spelplanen förändras snabbt. Nu är det dags att göra en översyn för att kunna möta de förändringar som har skett, säger miljöminister Lena Ek (C) i ett pressmeddelande.

Regeringen vill ha en total översyn av elva miljömyndigheter, för att förnya miljöarbetet, effektivisera och för att förbättra måluppfyllelsen, enligt miljöministern som bland annat pekar på klimatfrågans och kemikaliesamhällets allt mer komplicerade struktur och långsiktiga effekter.

Det blir Göran Ekström, tidigare generaldirektör vi Arbetsgivarverket, som ska göra översynen av myndigheterna inom miljöområdet. Regeringen vill ha en tydligare och effektivare struktur för myndigheterna under Miljödepartementet. Någon liknande översyn har inte gjorts sedan slutet av 1980-talet.

– Mycket har hänt under åren som EU-medlemskap och ökat intresse kring klimatfrågor i samhället. Här finns goda möjligheter att utreda hur framtidens myndigheter ska kunna motsvara de krav som kan komma att ställas, säger Lena Ek i pressmeddelandet.

Utredaren ska i ett första skede kartlägga verksamhetsstrukturerna, beskriva de förändringar som har skett och kartlägga myndigheternas effektivitet. Uppgifterna ska redovisas i ett delbetänkande den 1 september 2014.

Därefter ska utredaren ge förslag på hur myndighets- och verksamhetsstrukturen kan utvecklas, hur insatserna kan förstärkas för prövning, tillsyn, tillsynsvägledning, uppföljning och utvärdering.

Dessutom ska gränssnitt mellan myndigheter till andra myndigheter inom miljömålssystemet identifieras. Förslag ska även ges på hur regeringens styrning av berörda myndigheter och verksamheter kan utvecklas.

Slutbetänkandet ska redovisa den 31 mars 2015.

Rekommenderade artiklar

Krav på vedspisar tas bort – ”segern är vår”

Vedspisarna utreds – igen

Så fungerar nya bonus-malus-systemet

Slopat bygglov för solceller och solfångare

Skarp kritik mot nytt investeringsstöd

Boverket har skickat ut förslag till regler för de nya investeringsstöden till energisnålt bostadsbyggande på ilremiss. Remissvaren ska vara inlämnade senast i dag, tisdag. – Stödet med den högre ersättningen kommer kraftigt att gynna värmepumpar, säger Lotta Bångens, vd på Energieffektiviseringsföretagen (EEF), som är en av remissinstanserna.

Stärkt övervakning av farliga kemikalier

BUDGET 2017. För att få bort farliga kemikalier satsar regeringen totalt 375 miljoner kronor i den kommande höstbudgeten, som presenteras i sin helhet den 20 september. – Satsningarna bidrar ytterligare till att minska riskerna med kemikalier i vår vardag, säger miljöminister Karolina Skog (MP), i ett pressmeddelande.

Stopplagen föreslås ses över

Stopplagen, som förbjuder kommuner att ställa hårdare krav på exempelvis byggnaders energianvändning, ska ses över. Det föreslår Miljömålsberedningens slutbetänkande som överlämnades i går till miljöminister Karolina Skog (MP).

Kompetens och samarbete skyddar dricksvattnet

”Kontroll saknas över kemikalier i dricksvatten”

Den nyligen presenterade utredningen om spridning av giftiga kemikalier i dricksvatten riktar skarp kritik mot myndigheternas miljöarbete. Branschorganisationer stämmer nu in i kritiken. – Det saknas kontroll över kemikalier i dricksvatten, säger Magnus Everitt, expert och projektledare på Installatörsföretagen.

Sverige når klimat- och energipolitiska målen

Sverige når och överträffar klimat- och energimålen till 2020, det visar den kontrollstation som nu lämnas till riksdagen, uppger regeringen. Nu ska regeringen höja ambitionen och öka takten i omställningen mot lägre klimatutsläpp och mer förnybar energi. Samtidigt aviserar regeringen en nationell strategi och antar en vision för klimatanpassning.