Logga in

Ställningskrig om ”stopplagen”

Publicerad
22 nov 2013, 12:33

Striden fortsätter om ”stopplagen” som ska få igång en effektivare byggprocess genom att hindra kommuner från att ställa tuffare energikrav än de i BBR. VVS-Forum har gått igenom ett axplock av remissvaren till Socialdepartementet.

Socialdepartementets promemoria ”Tekniska egenskapskrav och kommunala markanvisningar”, som vill införa ett förbud mot kommunala särkrav i plan- och bygglagen (PBL) får ett blandat mottagande. Den främsta orsaken till förbudet är att olika krav i olika kommuner leder till omkring 10–15 procents ökade byggkostnader, enligt promemorian.

Precis som när Byggkravsutredningen första gången väckte förslaget säger Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) nej till ett förbud mot kommunala särkrav. SKL har nyligen gått ut med en rekommendation till kommunerna att sätta 70 kWh/m² som energikrav jämfört med Boverkets byggregler (BBR) på 90 kWh/m² för nyproducerade bostäder.

– Flera kommuner som ställer krav i dag kommer att ändra sina krav till vår rekommendation. Låt oss se effekterna av det innan vi börjar lagstifta kring detta, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, i ett pressmeddelande.

Passivhuscentrum Västra Götaland, som drivs av Alingsås kommun och Västra Götalandsregionen är också mycket kritisk till stopplagen.

– Sveriges kommuner är en av de avgörande faktorerna i arbetet att främja energieffektivt miljövänligt byggande. Att ta bort kommunernas möjlighet att vara motorn i detta arbete medför betydande förluster för Sveriges klimatarbete, skriver Passivhuscentrum i sitt remissvar och pekar på att Norge från år 2015 inför passivhusnivå som byggnorm.

Svensk Ventilation är också kritisk mot stopplagen, även om branschorganisationen ”i princip förordar enhetliga krav över hela Sverige”.

– Med tanke på att Boverkets energikrav inom kort kommer att skärpas föreslår vi att arbetet med stopplagen avbryts och att myndigheterna avvaktar effekterna av de aviserade skärpningarna i Boverkets byggregler, skriver Svensk Ventilation i sitt remissvar.

Energimyndigheten avstyrker också införandet av en stopplag och menar att ett förbud skulle ”hindra arbetet med hållbara stadsdelar och försvåra för kommuner att agera föregångare”.

Boverket och Sabo, allmännyttans organisation, tillstyrker förslaget till viss del (Sabo föreslår dock en frivillig lösning tillsammans med kommuner och byggbransch), medan HSB och Sveriges Byggindustrier är positiva till promemorians förslag om ett förbud mot kommunala särkrav.

Ändringarna i PBL föreslås träda i kraft den 1 januari 2015.