Sågning av IMD-krav i remissvar
Uppdaterad 2013-11-28. De flesta av de 134 remissvar som kommit in till Näringsdepartementet om energieffektiviseringsdirektivet (EED) gör tummen ner för förslaget om individuell mätning (IMD), särskilt av värme. Bland kritikerna finns VVS Företagen som menar att IMD-krav på värme inte skulle ge någon energieffektivisering.
VVS-Forum har granskat remissvaren på Näringsdepartementets promemoria om Energieffektiviseringsdirektivet (EED).
Förslaget om individuell mätning (IMD) när det gäller värme sågas av nästan alla remissinstanser.
Näringsdepartementets EED-promemoria, ”Förslag till genomförande av energieffektiviseringsdirektivet i Sverige”, har besvarats av 134 remisinstanser (varav 14 svar som gjorts på eget initiativ).
De allmänna synpunkterna på EED består av både ris och ros, men när det gäller IMD så är så gott som alla remissinstanser mycket kritiska. IMD-kravet för värme, varmvatten, kyla och el kom med i sista stund i direktivet. Det ska införas i Sverige senast 5 juni 2014.
Som VVS-Forum tidigare skrivit om menar VVS Företagen att mätning av värme i flerbostadshus inte kommer att medföra någon påtaglig energibesparing.
”Om värmekostnaden debiteras direkt till den boende minskar fastighetsägarens motivation att göra andra energiåtgärder som till exempel isolering eller förbättring av driften”, skriver VVS Företagen.
VVS-Företagen pekar också på att otillräcklig nyrekrytering av utbildade tekniker och ingenjörer riskerar att bli en flaskhals för att uppnå energimålen.
Energimyndigheten menar att befintlig bebyggelse ska undantas från installationskrav, om det inte är kostnadseffektivt.
Stockholms stad anser att IMD inte nödvändigtvis leder till en minskad energianvändning och pekar på att IMD kan vara kontraproduktivt då ”investeringsmedel som kan användas för energibesparande åtgärder i stället går till mätningar som har ringa påverkan på energianvändningen”.
Dessutom pekar man på att administrationskostnaden överstiger besparingen från den minskade värmeanvändningen.
Både Sabo (Allmännyttans organisation), Fastighetsägarna och Byggherrarna avstyrker IMD-förslaget och anser att det utgör en övertolkning av direktivet.
Sabo uppskattar kostnaden för införande av värmemängdsmätning och varmvattenmätning till 15 000–20 000 kronor/lägenhet och driftskostnaden till 500–800 kronor/lägenhet och år.
Sveriges Byggindustrier (BI) anser att ”de många miljarder kronor som individuell mätning skulle kosta kan användas på ett effektivare sätt för åtgärder som ger verklig energieffektivisering”.
Men Svensk Förening för Förbrukningsmätning av Energi (SFFE), som organiserar aktörer som utför IMD, är positiv till promemorians förslag:
”Huvudregeln även för befintliga hus ska vara att införa krav på individuella mätare för att mäta den energi som används för värme och varmvatten. /…/SFFE anser att komfortmätning är en relevant metod för att visa den faktiska energianvändningen och framhåller att regeringen måste ställa krav på att direktivet implementeras genom antingen användande av värmemängdsmätning eller värmefördelningsmätning.”
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen