Logga in

Regeringen gör tummen ned för PFE-rapport

Publicerad
20 nov 2013, 14:22

Regeringen delar inte Riksrevisionens kritik mot programmet för energieffektivisering (PFE). Riksrevisionen har bland annat dragit för långtgående slutsatser i jämförelsen av PFE-företag och företag i en referensgrupp, anser regeringen som också menar att Riksrevisionen inte tittat tillräckligt på konkurrenskraft.

Regeringen redovisar nu sina bedömningar av Riksrevisionens iakttagelser och rekommendationer i granskningsrapporten ”Energieffektivisering inom industrin – effekter av statens insatser”. Bland annat menar regeringen att slutsatsen som Riksrevisionen dragit om effekterna av PFE kan vara väl långtgående. Det finns risk för bristande jämförbarhet mellan PFE-företagen och den referensgrupp som Riksrevisionen har använt i analysen.

Regeringen menar också att utgångspunkten för Riksrevisionens granskning delvis är felaktig. Granskningen har undersökt hur programmet kan ha bidragit till minskade utsläpp av växthusgaser, medan det ursprungliga motivet till att införa programmet var att behålla företagens konkurrenskraft i kombination med energieffektivisering.

Enligt regeringen innehåller Riksrevisionens rapport värdefulla synpunkter inför utformning av styrmedel mer generellt och kommer att beakta vissa rekommendationer. Formerna för rapportering, tillsyn och kontroll till Energimyndigheten ska ses över. Dessutom ska effekterna av energi- och klimatpolitiska styrmedel analyseras och rapporteras, bland annat i samband med den energi- och klimatpolitiska kontrollstationen 2015, skriver Regeringen.

Regeringen menar även att det i budgetpropositionen för 2014 framgår att frågan om hur energieffektivisering i energiintensiv industri kan främjas i framtiden bereds inom Regeringskansliet. I budgetpropositionen finns årliga anslag under 2014–2017 på 270 miljoner kronor som ska användas till exempelvis teknikupphandlingar, rådgivning eller lokala och regionala projekt.