Hormonstörande ämnen ska regleras
Regeringen vill reglera kemikaliegruppen hormonstörande ämnen, dit det omdiskuterade ämnet bisfenol A (BPA) hör. Dessutom ska insatser för exponering för farliga ämnen via bland annat dricksvatten särskilt uppmärksammas. Det framgår av kemikaliepropositionen som presenterades av miljöminister Lena Ek (C) i dag.
Propositionen ”På väg mot en giftfri vardag – plattform för kemikaliepolitiken”, som miljöministern presenterade i dag, redovisar regeringens strategi för att nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö.
”Insatser mot exponering för farliga ämnen via livsmedel och dricksvatten samt kosmetiska produkter bör särskilt uppmärksammas”, skriver regeringen som också överväger att införa en kemikalieskatt.
Hormonstörande ämnen, som BPA är ett exempel på, ska regleras, anser regeringen som menar att grupper av ämnen med liknande egenskaper, struktur eller användningsområde ska bedömas och prövas samlat.
Bedömningskriterier och testmetoder för nanomaterial, hormonstörande ämnen och cocktail-effekter av kemikalier ska prioriteras, menar regeringen, liksom att hänsyn tas till barns särskilda känslighet.
Att minska riskerna för barn och förstärka kemikalielagstiftningen är några av huvudpunkterna i propositionen.
Strategin för att nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö består av åtta etappmål om farliga ämnen som regeringen tidigare har beslutat, däribland om utveckling och tillämpning av EU:s kemikalieregler och en effektivare kemikalietillsyn med syfte att förbättra skyddet för människors hälsa och miljön.
Ny teknik för avloppsrening behöver utvecklas för att minska utsläppen av läkemedelsrester och andra kemikalier, enligt propositionen.
Regeringen pekar också ut vissa varugrupper som bör prioriteras när det gäller att fasa ut farliga kemikalier, däribland byggprodukter och elektriska produkter.
– Inriktningen på EU:s svaga regler är helt rätt och förslagen kan göra läget långt bättre. Om regeringen även stärker arbetet för en giftfri vardag för barn, med nationella begränsningar av de värsta kemikalierna, och samtidigt inför en kemikalieskatt kan Sverige åter bli bäst i världen på kemikaliepolitik, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen