Logga in

Kunskapen om nanomaterial måste öka och spridas

Publicerad
8 okt 2013, 16:32

Nanomaterial har mycket stor betydelse för teknikutvecklingen. Men kunskapen om materialens effekter på människa och miljö är otillräcklig. Det behövs mer forskning, och bättre spridning av den kunskap som finns, för att samhället ska kunna ta sitt miljöansvar. Lagstiftningen behöver också anpassas för att bli bättre tillämpbar på nanomaterial. Det är slutsatserna i utredningen om nanomaterial som regeringens särskilde utredare Ethel Forsberg i dag överlämnade till miljöminister Lena Ek (C).

– Nanomaterial och nanoteknik är ett oerhört spännande område som har mycket stor betydelse för den tekniska och ekonomiska utvecklingen i Sverige och hela världen. Men om teknikens potential för utveckling och innovation ska kunna tas tillvara måste man vara uppmärksam också på eventuella hälso- och miljörisker, säger den särskilda utredaren Ethel Forsberg, i ett pressmeddelande.

Utredningen har identifierat tre områden där kraftfulla insatser behövs för att en motsvarande säkerhetsnivå för hälsa och miljö ska upprätthållas som gäller för andra typer av kemikalier och produkter och för att kunskap ska kunna utvecklas, spridas och tas tillvara.

Det behövs mer kunskap om nanomaterialens potentiella risker för hälsa och miljö i ett livscykelperspektiv. Det är grundläggande för allt säkerhetsarbete inklusive lagstiftning.

Lagstiftningen behöver anpassas för nanomaterial eftersom de flesta lagar som i sak borde gälla för materialen, inte är anpassade för att kunna tillämpas på dessa. Här behövs omfattande revideringar, i flera fall av EU-regler.

– All lagstiftning som gäller för nanomaterial, inklusive EU:s kemikalieförordning Reach, behöver vara utformad så att den också går att tillämpa på nanomaterial, framhåller Ethel Forsberg.

Ett Nanoråd behövs för bättre kommunikation och samverkan. Mycket arbete pågår för att bygga upp kunskap om nanomaterial och deras eventuella effekter på hälsa och miljö. Kunskapen behöver tas tillvara och spridas effektivt i samhället, för att lägga grunden för en säker hantering av nanomaterial.

– Jag välkomnar utredningen. Det är viktigt att Sverige har en beredskap och en handlingsplan för att hantera nanomaterialen. Användningen av nanomaterial har de senaste åren ökat och utvecklingen går mycket snabbt. Jag ser ett behov av att ta tillvara på möjligheterna med nanomaterial och samtidigt främja en utveckling där hänsyn tas till hälso- och miljöriskerna med nanomaterial, säger miljöminister Lena Ek (C).

Regeringen uppger att den nu ska ta närmare del av redovisningen från utredningen ”En nationell handlingsplan för säker användning och hantering av nanomaterial”. Redovisningen kommer sedan att sändas på remiss till berörda aktörer innan ett ställningstagande till förslagen kan göras från regeringen.

Rekommenderade artiklar

Fler forskarbostäder åt Swetox

ALMEDALEN. Swetox (Svenskt centrum för toxikologiska vetenskaper), som bland annat studerar hormonstörande ämnen som bisfenol A (BPA), ska bli ett forskarcentrum av yttersta världsklass. Det vill regeringen som nu, via Karolinska Institutet (KI), satsar på fler forskarbostäder i Södertälje. – För att Swetox verkligen ska bli ett forskarcentrum av yttersta världsklass, så ger vi nu Karolinska Institutet (KI) möjlighet att erbjuda forskarbostäder i Södertälje, sa forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S), vid regeringens pressfika i Almedalen.

Ethel Forsberg ny generaldirektör för Forte

Författaren och stadsbyggnadsdirektören, Ethel Forsberg, blir ny generaldirektör för Forte, forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, enligt ett regeringsbeslut i dag. Det framgår av ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet. 

Bråda dagar för ny innemiljöforskning

De flesta vill ha högskolebehörighet på yrkesprogrammen

Satsning på energiforskning och innovation

Nu har regeringen överlämnat propositionen ”Forskning och innovation på energiområdet för ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet” till riksdagen. I propositionen finns bland annat förslag på höjning av Energimyndighetens anslag med 20 procent fram till 2020.

Storsatsning på hållbar stadsutveckling

Klimat och miljö prioriterad forskning

Nu har regeringen presenterat årets forskningsproposition. Det ska satsas på tioåriga nationella forskningsprogram, bland annat två program inom klimat och hållbart samhällsbyggande, för att långsiktigt stärka forskningen, berättade minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S), vid en presskonferens.

40 miljoner kronor för energieffektivt byggande

Nu öppnar den fjärde utlysningen inom forskningsprogrammet E2B2 med ett stöd på sammanlagt 40 miljoner kronor. Projekten som ansöker ska ha fokus på energieffektivt byggande och boende och ansökan ska skickas in senast den 3 november i år.

Miljoner till branschrelaterad forskning

Avloppsprojekt får miljonbidrag