Logga in

VVS Företagen säger nej till mätning av värme

Publicerad
16 sep 2013, 16:53

Mätning av värme i flerbostadshus kommer inte att spara energi. Det menar VVS Företagen i sitt remissvar till regeringens promemoria om energieffektiviseringsdirektivet (EED).

VVS Företagen har i dag skickat in sitt remissvar till Näringsdepartementet på promemorian ”Förslag till genomförande av energieffektiviseringsdirektivet”

VVS Företagen menar, precis som allmännyttans organisation Sabo, att individuell mätning och debitering av värme (IMD) i flerbostadshus inte är rätt väg att gå om man vill spara energi.

”Enligt vår uppfattning kommer mätning av värme i flerbostadshus inte att medföra någon påtaglig energibesparing. Erfarenhet visar tvärt emot att om de boende får välja inomhustemperatur så kommer energianvändningen att öka”, skriver VVS Företagen i sitt remissvar.

VVS Företagen menar också att incitamenten för fastighetsägaren upphör om värmekostnaden debiteras direkt till hyresgästen. Fastighetsägarens motivation att göra andra energiåtgärder som till exempel isolering eller förbättra driften försvinner.

Organisationen tillägger:

”En allt större del av nybyggda bostäder byggs som lågenergihus. Ofta helt utan konventionella värmesystem. Mängden tillförd värme som ska mätas (om det går) kommer att vara mycket liten. Detta kommer knappast att vara värt en eventuell energibesparing och definitivt inte prisvärt.”

VVS Företagen menar att värmemätning i flerbostadshus som byggdes under 1950-, 60- och 70-talen är komplicerat och dyrt.

”Huvuddelen av värmesystemen i dessa byggnader är byggda som tvårörssystem med vertikala matningsledningar placerade efter yttervägg. I en typisk lägenhet, två till fyra rum, finns minst tre värmestammar som radiatorerna är kopplade till. Det gör att installation av mätare blir komplicerad och dyr. Att bygga om värmesystemen med en gemensam värmemätning till varje lägenhet skulle medföra mycket stora praktiska konsekvenser och höga kostnader”, konstaterar VVS Företagen som också pekar på att det saknas yrkeshögskoleutbildade tekniker och ingenjörer för fastighets- och VVS-branscherna.

”Regleringsbrevet till Myndigheten för yrkeshögskola (Myh) tar dock ingen hänsyn till beslut tagna av andra departement, och därmed inte heller till regeringens energimål. Ingen tar således ansvar för energimålens uppfyllelse. Utbildningsdepartementet hävdar att kompetensförsörjningen för att nå energimålen inte ligger på deras bord, och ansvaret faller därför mellan stolarna”, skriver VVS Företagen.