Olika VVS-lösningar testas i SP:s nya villa
För en månad sedan levererade trähustillverkaren Derome en energismart villa till SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås. I början av nästa år påbörjas tester av bland annat olika uppvärmningslösningar, som en del av ett EU-projekt för energieffektivt husbyggande.
Tillsammans med trähustillverkaren Derome och varumärket A-hus har SP utvecklat ett energieffektivt enfamiljshus, Villa Solgläntan. Huset på SP:s område i Borås ska användas som ett nytt centrum för forskning om framtidens boende i fullskala. I huset ska ny, innovativ teknik och metoder kunna testas och utvärderas i en kontrollerad, men ändå verklighetstrogen miljö.
– Vi kommer att kunna göra forskningsprojekt kring olika typer av uppvärmningslösningar och andra installationstekniska system, som ventilation, berättar Lisa Ossman, projektledare på SP.
I forskningsvillan finns både radiatorer och golvvärme i alla rum med individuell mätning. Det blir även möjligt att prova system med markvärme, bergvärme och luftvärmepumpar.
– Vi har också förberett så man kan simulera fjärrvärme för att exempelvis kunna testa en fjärrvärmecentral. Det kommer dessutom bli möjligt att sätta en skorsten för att prova en förbränningsanläggning, till exempel en pelletskamin, i kombination med solfångare och ackumulatortank, säger Lisa Ossman.
Det finns cirka 70 olika mätpunkter i huset, dels inbyggda i huskonstruktionen, dels i de installationstekniska systemen.
– Vi räknar med att huset blir klart för invigning strax efter nyår och därefter börjar vi göra de första mätningarna, säger Lisa Ossman.
Bygget av forskningsvillan sker inom ramen för det EU-finansierade samarbetsprojektet Need 4B. Projektet går ut på att stimulera byggandet av energiekonomiska hus. Byggnaderna följs sedan upp under två års tid för att säkerställa att målen nås.
Totalt ska 27.000 m² byggas mellan 2012 och 2018 i fem europeiska länder, där Sverige bidrar med byggnation av två energisnåla prefabricerade trähus. Den ena är forskningsvillan i Borås, den andra byggs i Varberg under våren 2014 och där kommer sedan en familj flytta in.
– I huset i Borås kommer vi att simulera boende och lägga upp en brukarprofil. När båda de svenska husen är byggda kommer vi att kunna inleda studien mer på allvar. Vi kommer sedan att mäta i två års tid och göra jämförelser mellan husen. Därefter avslutas själva EU-projektet, förklarar Lisa Ossman.
Forskningsvillan blir en permanent del av SP.
– Vi ser det som ett nytt labb som vi sedan kommer att kunna använda för provningar och tester till andra typer av forskningsprojekt framöver, säger Lisa Ossman.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen