Kommunala särkrav i hetluften på nya Ekobygg
Kommunala särkrav med fokus på energikrav debatterades hett när Swedish Green Building Council (SGBC) höll sin första konferens om grönt och hållbart byggande på nya Ekobygg på Kistamässan i Stockholm i går.
”Det största miljö-eventet i Sverige.” Så presenterade Bengt Wånggren, vd på SGBC, Ekobygg och SGB:s konferens som invigdes på tisdagen på Kistamässan.
Arrangörerna räknar med uppskattningsvis 2.500 besökare på mässan och 800 deltagare på konferensen.
– I dag är det företagen som driver utvecklingen. Byggherrarna tävlar i vem som kan bygga grönast. Det har lett till att myndigheternas energikrav överträffas i varenda nytt projekt, sa Bengt Wånggren.
Paul King, ordförande i World Green Building Councils europeiska nätverk, invigde Ekobygg och SGBC-konferensen på Kistamässan, med orden:
– This is business! Det är lönsamt att bygga energieffektiva och gröna byggnader. Men det handlar inte bara om att minska energianvändningen utan lika mycket om att bevisa att gröna byggnader med en bättre innemiljö ger friskare människor, att anställda jobbar mer effektivt och att elever studerar bättre. Då har vi lyckats!
Det hettade till ordentligt på den efterföljande debatten på temat “Så skapar vi hållbart byggande för framtiden”.
– Boverkets regler är pinsamt låga och det är få i branschen som bygger så dåligt. När man förbjuder människor och kommuner att vara kreativa och ambitiösa så vrider man inte bara klockan tillbaka utan stannar utvecklingen, sa Veronica Palm, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.
– Ambitionen är att vi ska få så enhetliga regler som möjligt och bygga effektivare till en lägre kostnad. Problemet är om kommunerna i utvecklar 280 olika tekniska byggstandarder. Ett nyproducerat hus värms i regel upp med fjärrvärme som till 95 procent är fossilfri, sa bostadsminister Stefan Attefall (KD) och tillade:
– Boverkets byggregler är golvet, som är en skammens gräns. Alla ska ju överträffa den.
Frågor från publiken skedde via Twitter och VVS-Forum twittrade till bostadsministern att fjärrvärmen inte är fossilfri överallt, exempelvis i Stockholm.
Stefan Attefall svarade via Twitter:
”Cirka 12 procent av fjärrvärmen i Stockholm kommer från kol och olja. Angrip det först. Mitt mål är att vanliga lärare ska kunna bo i nya hus.”
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen