Logga in

Chalmers solenergihus kvar i Kina

Publicerad
25 sep 2013, 14:37

Chalmeristernas solenergihus Halo blev i augusti trea i den internationella studenttävlingen Solar Decathlon China 2013. Meningen var att huset skulle transporteras tillbaka till Göteborg och monteras upp på Chalmersområdet. Men Halo är kvar på tävlingsplatsen i kinesiska Datong eftersom arrangörerna valde att köpa det.

Under tio dagar före tävlingen ställdes de deltagande husen ut och visades för lokalbefolkningen i Datong, cirka 350 kilometer väster om Peking. Utställningen lockade totalt mer än 200 000 besökare.

– Vi hade guidade turer i vårt hus och uppskattar att vi då tog emot cirka 30 000 besökare. Att det skulle vara så extremt mycket folk var vi inte beredda på, men det var väldigt givande att få visa upp något man arbetat och slitet hårt med i 1,5 års tid, säger lagmedlemmen Jonas Lundgren till VVS-Forum.

– Besökarna var fascinerade över att vi använt så mycket trä som material. Trä är väldigt hållbart, jämfört med andra material, eftersom det används mindre energi vid framställningen. Att använda trä återspeglar ju också den svenska småhusindustrin och vi ville visa upp något typiskt skandinaviskt. Vi valde även träfiberisolering, som också är mer energieffektivt vid tillverkningen än andra material.

Halo skulle fungera både i varmt och kallt skandinaviskt klimat samt anpassas för tävlingskriterierna.

– Därmed krävdes ett ganska avancerat inneklimat- och ventilationssystem med bland annat kylning och avfuktning, konstaterar Jonas Lundgren.

Huset utgick från passivhusprinciperna med att minimera energiförlusterna. Samtidigt skulle det producera så mycket solenergi som möjligt. Chalmeristerna valde att delta med ett runt hus för att minska den yttre arean och därmed energianvändningen, jämfört med ett konventionellt fyrkantigt hus där det blir köldbryggor och luftläckage i hörnen.

Även husets tak är speciellt, kurvat med böjda solpaneler.

– Vi kontaktade ett företag i Italien, Solbian, som tillverkar solpanelerna, och plasttillverkaren Sabic från Saudiarabien. Tillsammans med dem och deras partner i Göteborg tog vi fram en produkt där man laminerar väldigt tunna solpaneler på en skivad kanalplast som är lätt att böja men samtidigt hållbar. Taket är nu möjligt att gå på och fungerar som det vattentäta skiktet mot regn, säger Jonas Lundgren.

– Det är en intressant produkt för solenergiindustrin och bidrog till att vi kom på andra plats i delmomentet solenergiapplikation. Vi visade att solpaneler inte behöver vara ett komplement på en vanlig byggnad och något man sätter på, utan kan integreras i den och därmed blir taket mer stilrent och estetiskt tilltalande.

Efter tävlingen, som avgjordes i början av augusti, köpte de kinesiska arrangörerna Halo och samtliga övriga tävlingshus utom två.

– Vår plan var att ta tillbaka huset till Göteborg och bygga upp det här, men Chalmers fick ett så bra ekonomiskt erbjudande att man valde att sälja huset och låta det stå kvar på tävlingsplatsen, säger Jonas Lundgren.

Rekommenderade artiklar

Svenska vinnare i internationell solenergitävling

Internationell tävling om lagring av solel

Nytänk belönades

VA-pris till Norge

VA-guidens Avlopp & Kretsloppspris går i år till en norsk professor som förfinat småskalig och källsorterad avloppsteknik.

40 miljoner kronor för energieffektivt byggande

Nu öppnar den fjärde utlysningen inom forskningsprogrammet E2B2 med ett stöd på sammanlagt 40 miljoner kronor. Projekten som ansöker ska ha fokus på energieffektivt byggande och boende och ansökan ska skickas in senast den 3 november i år.

22 miljoner till forskning om energieffektivt byggande

Nu är det klart vilka projekt som får medel i forskningsprogrammet E2B2:s femte utlysning. 16 projekt som ska bidra till energieffektiviseringen och energisystemets omställning får sammanlagt nära 22 miljoner kronor i finansiering.

De vann internationellt vattenpris

”Bergvärme med solceller effektivast”

En kombination av bergvärmepump och solcellssystem är det mest effektiva alternativet för solenergi. Det visar en ny studie av Richard Thygesen, forskare vid Mälardalens högskola (MDH), enligt ett pressmeddelande.

”Vattendetektiv” vinner Stockholm Water Prize

Duschinnovatör blev Årets Innovationstalang

I går delade Vinnova ut priser i tävlingen Innovationstalangerna 2015 som består av fem olika kategorier. I kategorin Årets Innovationstalang blev den flerfaldigt belönade Mehrdad Mahdjoubi återigen en vinnare för sitt duschsystem med rening och återanvändning av vatten.