Byggvarutillverkarna kritiska mot Attefall
”Mellan 60–80 procent av koldioxidutsläppen från hus släpps ut i produktionsfasen”. Så sa bostadsminister Stefan Attefall (KD) under ett av regeringens sommarfika nyligen. I stället för tuffare energikrav vill Attefall lägga insatserna på produktionen. Monica Björk, vd för branschföreningen Byggmaterialindustrierna, reagerar mot uttalandet i ett debattinlägg.
Försök inte att flytta fokus från en lägre energianvändning
Bostadsminister Stefan Attefall har vid regeringens sommarfika den 15 augusti och som därefter upprepats i flera media, uttalat sig om koldioxidutsläpp. Han påstår att koldioxidutsläppen är större i produktionen än i driften av våra byggnader och att det därför är ointressant att lagvägen påverka energianvändningen i driften.
Fokus på produktionsfasen förtar dock inte vikten av att också optimera energianvändningen i driften av våra byggnader. Vi vill också slå fast att Byggmaterialindustrierna är positiva till ett rationellt byggande men framförallt ett långsiktigt hållbart byggande och vi anser att det går att kombinera.
Det finns ingen anledning att ställa en effektivare energianvändning i byggnadens produktionsfas mot energianvändningen i driftsfasen. Skälen till en effektivare energianvändning är att vi ska ha:
- en trygg och säker energiförsörjning,
- ökad konkurrenskraft och tillväxt,
- mindre klimatpåverkan.
För tillverkande företag är det lika viktigt och nödvändigt med effektiv användning av energi som med andra insatsprodukter och råvaror för att klara konkurrenskraften på marknaden.
I driften är det viktigt att man har valt produkter som så mycket som möjligt tar hänsyn till kostnader ur ett livscykelperspektiv. Gör man kloka val i produktionen baserat på de bästa produkterna och tekniska lösningarna så lägger man också grunden för en låg energianvändning under byggnadens hela livslängd oavsett energikälla eller uppvärmningssystem – viktigt och samtidigt svårt med tanke på våra byggnaders mycket långa livslängd.
Utveckling av material och tekniska lösningar som förutom lägre kostnader för energi och mindre klimatpåverkan kan även ge nya exportmöjligheter och nya jobb. Genom att driva energieffektiviseringsfrågorna kan vi dra fördelarna av att vara ett föregångsland. Sektorn för energi- och miljöteknik är redan idag stor och kommer på sikt att växa ännu mer i takt med att andra länder kommer att införa nära-nollenergibyggnader i nyproduktion samt lägga ambitiösa strategier från effektivisering av de befintliga byggnaderna.
Byggmaterialindustrierna vill göra sin del av jobbet och bidra till ett långsiktigt hållbart byggande.
Monica Björk
Vd Byggmaterialindustrierna
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen