Logga in

”Bostadsministern har fel”

Publicerad
19 aug 2013, 13:27

20 GWh/år skulle slösas bort om de 100 000 bostäder som nu byggs i Stockholm skulle tvingas använda Boverkets byggregler (BBR) i stället för Stockholms stads tuffare energikrav. Det hävdar stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C) som riktar skarp kritik mot bostadsministern.

Nyligen intervjuade VVS-Forum bostadsminister Stefan Attefall (KD) som menade att stadsmiljöborgarrådet i Stockholm, Per Ankersjö (C), var ”helt fel ute” om han och Stockholms stad vill rädda klimatet genom tuffare energikrav.

Stockholm är en av det 20-tal kommuner som har tuffare energikrav än dem i BBR. I Stockholm är energikravet 55 kWh/m² jämfört med motsvarande krav i BBR på 90 kWh/m².

Per Ankersjö svarar nu på kritiken i ett e-mail till VVS-Forum ”att bostadsministern har fel”.

”Det är minst sagt oroväckande att höra bostadsministern tala om att det inte finns några vetenskapliga stöd för kommunernas klimatarbete. Bara i Stockholm skulle skillnaden mellan stadens energikrav och Boverkets energikrav för de 100 000 bostäder som just nu håller på att byggas motsvara 20 GWh/år i energislöseri. Det motsvarar den årliga uppvärmningen plus varmvatten för cirka 17 500 villor, vilket i runda slängar motsvarar bostadsbeståndet i en medelstor svensk kommun. Helt i onödan”, menar Per Ankersjö.

Han hävdar vidare att ”Boverkets nybyggnadsnorm är vansinnigt föråldrad” och om bostadsministern ”haft ambitionen att bygga energieffektiva hus hade han lätt kunnat åstadkomma det”.

”Nu vill han i stället vingklippa kommunerna, som tvingas göra hans myndighets jobb, och kasta klimatarbetet tio år bakåt i tiden.”

Han pekar på det globala intresset för klimatsmart byggande.

”Det vallfärdar såväl politiker som entreprenörer till Hammarby Sjöstad och Norra Djurgårdsstaden för att uppleva klimateffektiva stadsdelar i världsklass. Stopplagen innebär att sådana stadsdelar inte får byggas längre, och slår därmed undan benen för duktiga svenska spjutspetsföretag som genom dessa pilotprojekt kunnat etablera sig på den globala marknaden”, skriver Per Ankersjö.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) utarbetar nu en rekommendation för kommuner som vill samordna sig kring de kommunala kraven, där den nivå Stockholm använder föreslås som den bästa.

Magnus Everitt, energiansvarig på VVS Företagen, har reagerat på att bostadsministern i samma intervju påpekar att ett av skälen till att kommunerna inte ska ställa tuffare energikrav är att nya hus oftast är uppvärmda med fjärrvärme.

– Fjärrvärme är inte alltid lika med förnybar energi. En åttondel av fjärrvärmen i Stockholm kommer från fossil energi som kol och olja, säger Magnus Everitt.