Stark irritation över YH-myndigheten
Många potentiella elever utestängs från yrkeshögskolan genom snåriga kompletteringsregler. Dessutom får samhällsnyttiga utbildningar avslag från Yrkeshögskolemyndigheten (YH). Det gör bland andra Britta Permats, vd för Svensk Ventilation, irriterad. Även ungdomspolitiker och Yrkeshögskoleförbundet reagerar. Missnöjet vädrades under ett seminarium som arrangerades av Svensk Ventilation.
Klimatkrav till 2020 och 2050 kräver insatser som skapar jobb. Därtill förutspås den höga ungdomsarbetslösheten bli en av de största valfrågorna nästa år. Ändå menar företrädare för installations- och fastighetsbranscherna att Yrkeshögskolemyndigheten bromsar och försvårar för både näringslivet, utbildningsanordnare och potentiella elever.
– Det största hindret för att nå klimatmålen är bristen på utbildad personal, fastslog Britta Permats.
Madeleine Rietchel, verksamhetschef på Fastighetsbranschens utbildningsnämnd, fastslog att fastighetsbranschen har ett ”akut teknisk kompetensbehov”.
– Vi kommer att behöva 16 000 nya fastighetsskötare och drifttekniker under de kommande tio åren. Samhällets utbildningssystem förser oss med bara 25 procent av dessa.
Både branscher och ungdomspolitiker som bjudits in till seminariet menade att det fanns stora brister i samverkan mellan YH-myndigheten och näringslivet. Även de företag som erbjuder yrkeshögskoleutbildningar var irriterade på myndighetens procedur kring ansökningar om anslag.
Frida Jägerbrand, affärsutvecklare på Plushögskolan och styrelseledamot i Yrkeshögskoleförbundet berättade om en utbildningsanordnare som hyrt lokaler, investerat i dyr utrustning och anställt personal efter att ha fått anslag till en utbildning beviljad. Efter två år med mycket lyckat resultat för de elever som genomgått utbildningen fick anordnaren avslag på samma utbildning. Utrustningen såldes och personal sparkades. Detta trots att det handlar om ett bristyrke där i princip alla elever fick arbete – tandsköterska.
– Vi har nu flera exempel på utbildningsanordnare som drar sig ur för att de inte vågar investera i utrustning och rekrytera personal, sa Frida Jägerbrand.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen