Logga in

Så vill regeringen energieffektivisera Sverige

Publicerad
10 jun 2013, 11:16

Styrmedel och åtgärder som stimulerar kostnadseffektiv totalrenovering krävs för att Sverige ska nå EU:s energieffektiviseringsdirektiv (EED). Det blir också krav på individuell mätning av värme och tappvarmvatten i nyproduktion, i vissa fall även i samband med ombyggnad. Det framgår av en promemoria om hur regeringen vill energieffektivisera Sverige.

I promemorian med namnet ”Förslag till genomförande av energieffektiviseringsdirektivet i Sverige” som Näringsdepartementet offentliggjorde i helgen betonar man att det inte får ”underinvesteras” i renoveringen av det befintliga beståndet av bostadshus och kommersiella byggnader (både offentliga och privata). För att säkerställa det menar regeringen att det krävs en långsiktig strategi. Regeringen framhåller vidare att det krävs styrmedel och åtgärder till ”kostnadseffektiv totalrenovering av byggnader”.

Boverket och Energimyndigheten arbetar nu som bäst med att gemensamt utarbeta ett förslag till strategin som ska vara klar senast 1 november i år. I det arbetet har branschen bjudits in för att rådgöra och komma med förslag.

I regeringens slutliga strategi, som presenteras den 30 april nästa år och därefter ska uppdateras vart tredje år, ingår bland annat följande:

  • Identifiering av kostnadseffektiva renoveringsmetoder som är relevanta för byggnadstypen och klimatzonen.
  • Styrmedel och åtgärder som stimulerar kostnadseffektiv totalrenovering av byggnader, där ingår även totalrenovering som utförs etappvis.
  • Ett framtidsinriktat perspektiv som ska vägleda privatpersoners, byggindustrins och finansinstituts investeringsbeslut.

Regeringen föreslår att energianvändning för värme och kyla samt användningen av tappvarmvatten till en lägenhet ska kunna mätas i nybyggda hus (IMD). Detsamma gäller vid väsentlig ändring av en befintlig installation i samband med en ombyggnad. Det ska dock finnas möjlighet till undantag.
Vid befintlig bebyggelse gäller annars kravet på IMD endast där det är tekniskt genomförbart och kostnadseffektivt.

Men allmännyttans organisation Sabo är mycket kritisk till IMD som organisationen menar kan ”hämma nödvändiga renoveringar”.

– Det kan leda till att fastighetsägare som tänkt genomföra energiåtgärder i samband med renovering istället väljer att avstå, för att inte bli tvingade till IMD för värme, säger Kurt Eliasson, vd för Sabo.

Fyra nya lagar införs för att Sverige ska klara av att uppnå EED. Enligt förslaget blir det lag på energikartläggning i stora företag, energimätning i byggnader, lag om vissa kostnads-nyttoanalyser på energiområdet och lag om frivillig installatörscertifiering (som VVS-Forum skrivit om i nr 5/2013).

Bestämmelserna träder i kraft den 1 juni 2014.