Logga in

”Mätning av värme – ett vansinnigt förslag”

Publicerad
14 jun 2013, 17:20

– Att mäta användning av varmvatten är en sak – men att lagstifta om mätning och debitering av värme är vansinnigt. Regeringens förslag är uselt, sa Therese Rydstedt, energiexpert på Sabo, allmännyttans organisation vid Energinätverk Sveriges seminarium om energieffektiviseringsdirektivet (EED) igår i Stockholm.

Nyligen kom regeringen med ett förslag till hur EED ska implementeras i svensk lag. Förslaget har presenterats genom en promemoria från Näringsdepartementet och diskuterades i går på ett seminarium arrangerat av Energinätverk Sverige.

I förslaget till svensk EED ingår bland annat lagstadgat krav på individuell mätning av värme och tappvarmvatten i nybyggda hus, vid större ombyggnader och även i befintlig bebyggelse där det är tekniskt genomförbart och kostnadseffektivt. Kritiken riktar sig framför allt på värmemätningen.

På gårdagens seminarium dundrade Sabos energiexpert Therese Rydstedt mot förslaget:

– Mätning av varmvatten kan vi absolut acceptera, där ser vi en energibesparing. Men att mäta värme är ett vansinnigt förslag som snarare riskerar att öka energianvändningen. Om till exempel några hyresgäster vill ha en varmare rumstemperatur än 20–21 grader måste värmen höjas för hela huset, sa hon och menade att den svenska regeringen ”övertolkat” direktivet.

Andra problem med värmemätning är att värmen förflyttar sig genom väggarna. En hyresgäst eller bostadsrättshavare kan ha värmen helt avstängd och ändå få en behaglig rumstemperatur tack vare värmen från grannlägenheten.

Boverket och Energimyndigheten arbetar nu som bäst med att gemensamt utarbeta ett förslag till strategin som ska vara klar senast 1 november i år. I det arbetet har branschen bjudits in för att rådgöra och komma med förslag.

Regeringen presenterar sin slutliga strategi den 30 april nästa år och den ska därefter uppdateras vart tredje år.

Förutom lag om energimätning i byggnader ska det även lagstiftas om energikartläggning i stora företag, lag om vissa kostnads- nyttoanalyser på energiområdet och lag om frivillig installatörscertifiering (som VVS-Forum skrivit om i nr 5/2013).

Bestämmelserna träder i kraft den 1 juni 2014.